Suksess for norsk ammevideo

Den prisbelønte norske ammevideoen «Bryst er best» slår nå an også i utlandet. Videoen er oversatt til 20 språk og brukes i over 50 land. - Videoen gjør meg stolt av å amme, sier Bente Eyde med to dager gamle Eline ved brystet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ammevideoen som nå brukes av helsepersonell over hele landet, på alle helsestasjoner og ved de fleste av våre 60 fødeavdelinger, er allerede blitt internasjonalt anerkjent. Den er oversatt til 20 språk og brukes i over 50 land.

Fødselslege Gro Nylander ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet står bak manus og regi av «Bryst er best».

Effekt

- Interessen har vært helt formidabel både her i landet og over hele verden. Ikke minst i Afrika hvor de fattige tror at amming bare er noe de fattige gjør. Når de her ser rødkinnede babyer som ammes av sine hvite, rike mødre på en pen restaurant, har det en utrolig effekt, sier Nylander.

Hun er glad for at videoen har slått an i de fattige landene og Østblokklandene. Overskuddet av salget går til nye språkversjoner av videoen til fattige land. Utenriksdepartementet har dessuten finansiert flere oversettelser.

Bente Eyde er blitt enda mer bestemt på å amme så lenge som mulig etter at hun så den prisbelønte norske ammevideoen dagen etter at hun fødte på Rikshospitalet.

- Videoen har vært viktig for meg. Den gir god informasjon. Dessuten tror jeg det er svært viktig for menn å se filmen fordi den viser hvilken viktig jobb vi mammaer gjør når vi ammer, sier hun.

Amming kriminelt

Videoen brukes nå i en rekke land i Europa, Afrika og Canada. Tross stor motstand, er den nå også lansert i Amerika og Frankrike.

I USA er fortsatt amming på offentlig sted kriminalisert på linje med blotting, mens amming blir sett på som barbarisk og dyrisk i Frankrike. I begge disse landene får mødrene utdelt piller på barselavdelingen for å stoppe melkeproduksjonen. Nå advares det mot disse pillene på grunn av alvorlige bivirkninger.

- Bare fire av ti franske barn blir lagt til mors bryst, sier Nylander. I Norge ammer nå ni av ti mødre barna sine.

I Palestina, Gambia og i en rekke andre muslimske land som har tatt i bruk videoen, har nakne skuldre og bryst skapt visse problemer. Også i andre land har det vært problemer med tradisjon og overtro.

Nylander forteller at i mange afrikanske land blir den første råmelken sett på som uren, noe ungen for all del ikke må få i seg. Spedbarnet får tillegg i form av saft, te og grøter som er laget av forurenset vann som gjør barnet sykt.

Gave til Gro

Nylander, som har stått fremst i kampen for ammming både her i landet og internasjonalt, vil nå sende videoen til Gro Harlem Brundtland.

- Gro støttet ammehjelpen helt fra starten, og hun har selv ammet sine fire barn. Derfor vil vi gi henne noen eksemplarer som hun kan ha til utdeling, sier Nylander.

Nyere forskning har blant annet slått fast at morsmelken er spesielt viktig for utviklingen av hjernen, og at barn som er blitt ammet lenge, sjeldnere blir rammet av dysleksi.

VIDEOSUKSESS:To dager gamle Eline hviler fornøyd ved «matfatet».