Suksess for nytt vekterselskap

De to vekterne som ble forsøkt ranet på Økern i morges fulgte alle rutiner da ranerne slo til. DnBs nye vekterselskap SES er utstyrt med biler med safer som ikke lar seg åpne av vekterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre rutiner er at ingen av våre transportører har fysisk mulighet til å åpne verdibilene de kjører, det sier avdelinsgleder Roy Gjerde i transportørselskapet Sikkerhet & Etterforskningsentralen (SES) til Dagbladet :på nettet.

Ødelegger utbytte

Safen til verdibilene er utstyrt med en datalås som minst to personer må aktivisere med et elektronisk kort for å få åpnet. Ingen av vekterne har tilgang til dette kortet. Dermed kan ikke vekterne åpne bilen eller safen i bilen.

- Dette sikkerhetssystemet er det mest vanlige i Europa, og det har vist seg å fungere veldig bra, sier Gjerde.

Dersom noe likevel forsøker å åpne bilen eller safen uten autorisert tilgang destrueres verdiene øyeblikkelig. Med systemet blir vekterne en hindring for ranerne i stedet for en mulighet til å komme til pengene.

- Frykter dere at raneren er så desperate at de kan utsette vekterne for brutal vold eller ta dem som gisler dersom de ikke åpner safen?

- Nei, fordi bilene våre er synlig merket med at vekterne ikke har tilgang til bilen, sier Gjerde.

Erfaringen fra Europa er også at ranerne ikke lar sin frustrasjon og vrede gå ut over vekterne, men heller forsvinner fra åstedet når de forstår at pengene ligger trygt forvart i safen.

Første ran

Dagens ran mot SES er det første mot selskapet verditransportbiler. Selskapet tok over transporten av DnBs verdier 1. januar. Bare to dager før ble Securitas sin verditransport ranet på Økern, og da kom utbyttet opp i 30 millioner kroner.

- Jeg kjenner ikke Securitas sine rutiner, og kan derfor ikke kommentere dem, sier Gjerde til Dagbladet :på nettet.

Reagerer på voldsbruk

SES ser svært alvorlig på at det blir løsnet skudd og at ranere går fysisk til angrep på deres ansatte. Selskapet skal nå gjennomgå sine rutiner for å se om noe kan forbedres i forbindelse med verditransportene sine.

De to mannlige vekterne ble både slått og sparket av ranere i det de forlot pengesentralen på Økern. De føler seg begge litt mørbanket og en av dem har fått en brist i tommelen.

Roy Gjerde ønsker ikke å kommentere om vekterne deres er utstyrt med batonger eller gasspistoler når de er ute på oppdrag. Vekterne er lært opp til å ikke yte noen form for motstand, men forholde seg rolig og følge ranernes kommandoer.