Suksess for Vollebæk i Beograd

Ambassadør William Walker kan fortsette som leder for OSSE-styrken i Kosovo. Utenriksminister Knut Vollebæk fikk i går president Slobodan Milosevic med på å fryse vedtaket om å utvise Walker, under harde forhandlinger i Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke knyttet noen vilkår til denne omgjøringen av utvisningen. Vårt mandat i Kosovo er for ett år, og Walker blir så lenge mandatet står ved lag, sa Vollebæk på en pressekonferanse i Beograd fredag.

- Nå må vi komme videre og ikke bli stående på stedet hvil, sier en offensiv Vollebæk på telefon til NTB fra fjellene i Kosovo. Noen minutter tidligere hadde han Russlands utenriksminister Igor Ivanov på tråden.

- Det vil bli et møte på utenriksministernivå i kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia i neste uke, og det er et utbredt ønske at OSSE-formannen deltar, sier Vollebæk på satellittelefon til NTB.

Han hadde også hatt kontakt med sin britiske kollega Robin Cook, som også ønsker at Vollebæk deltar på neste ukes kontaktgruppemøte i London eller Paris.

Arbours situasjon

Vollebæk tok også opp spørsmålet om å tillate representanter for krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia å komme inn i Kosovo for å granse den angivelige massakren i Racak for en uke siden.

Dette spørsmålet ble ikke løst, men ifølge Vollebæk ble det gjort en viss fremgang under den tre timer lange samtalen med Milosevic.

(NTB)