Suksess med romvandring nummer to

Fuglesang og kollegaen taklet vanskelig oppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk-svenske Christer Fuglesang var ute på sin andre romvandring utenfor den internasjonale romstasjonen torsdag kveld, etter en den vellykkede første romvandringen onsdag. Oppdraget for Fuglesang og kollegaen Robert Curbeam var å installere et nytt elektrisk anlegg til romstasjonen. Når arbeidet er ferdig, vil det bli mulig å fordoble mannskapet på romstasjonen, og legge til to nye laboratorier, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Excellent, excellent, var reaksjonen fra astronaut William Oefelein, som var koordinator for romvandringen, etter at romvandringen var gjennomført.

Oppdraget ble på forhånd beskrevet som vanskelig og risikofylt, ifølge NTB. Det var også usikkert om en solstorm kunne true Fuglesangs romoppdrag i natt.  Astronautene avsluttet imidlertid arbeidet tidligere enn planlagt.

NASA startet umiddelbart opp igjen strømmen rundt romstasjonen, etter at den hadde vært slått av i flere timer mens de to astronautene arbeidet med koblingene. Også romstasjonens avkjølingssystemer rundt de nye elektroniske systemene skal fungere optimalt.

Dette var den andre romvandringen for astronautene Robert Curbeam og Christer Fuglesang siden romferga Discovery ankom romstasjonen for et sjudagers besøk. De to planlegger også en tredje romvandring, for å fullføre jobben de begynte på i dag. Hovedformålet er å koble hele romstasjonen til et nytt elektrisk system drevet av solcellepaneler.

NASA diskuterer også om en fjerde vandring er en mulighet, siden de gamle solcellepanelene ikke har trukket seg helt tilbake for å gi plass til de nye. Da kan astronautene måtte folde sammen det 35 meter brede trekkspill-lignende panelet, som bare trakk seg halvveis tilbake da prosessen begynte onsdag.

- Det er litt skuffende med solcellepanelet, men folkens.. forstå at dere kommer til å ha noen småfeil, uttalte Joel Montalbano ved den internasjonale romstasjonen.

Suksess med romvandring nummer to
UTE OG GÅR: Astronauten Christer Fuglesang fullførte sin andre romvandring med suksess. Foto: AP/Scanpix
UTE OG GÅR: Astronauten Christer Fuglesang fullførte sin andre romvandring med suksess. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Suksess med romvandring nummer to
INNE I DISCOVERY: Astronaut Sunita Williams venter utenfor et kammer der Christer Fuglesang og Robert Curbeam forbereder seg for den andre romvandringen.