Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Suksess skrives med D

De høyt elskede tabloidterningene ligger nå på treningsleir og lader opp foran en hektisk CD-høst. Plateselskapene pøser inn promo-penger for å få mest og best oppmerksomhet rundt sine artister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

· · Galskapen har startet for alvor. Minst 1500 høstutgivelser fra inn- og utland er på vei. Fram mot julerushet vil også over 40 norske platedebutanter dukke opp.

 Hvor mange av dem kommer du til å lese mer om? Maks 20.

 Hvor mange kommer du til å høre i levende konsertlive eller på radio/TV? Maks ni.

 Hvor mange kommer til å bli verdensberømte for en stakket stund i Norge? Maks fem.

 Hvor mange kommer til å bli megastore i utlandet før tredje dag jul? Ingen.

Vel, skjer det siste, skal vi skamklippe oss og drikke hurravin under åpen nattehimmel.

· · Hadde vi jobbet i Folkets Dagblad, hadde vi vært pålagt å gi alle ferskingene den oppmerksomheten de kanskje fortjener, men slik er ikke virkeligheten. Noen nulles på grunn av dårlig kvalitet, andre drukner dessverre fordi vi verken har tid eller plass til omtale/anmeldelse i en trang dagsavis.

Derfor må nok mange debutanter regne med taushet. De har riktignok fått utgitt en CD, men det er liksom ingen stor begivenhet lenger, slik det var for ti, femten år siden.

Tabloidavisene kan beskyldes for mye rart, men det kan også plateselskapene. De driver ikke veldedighet og føler ikke et kulturelt ansvar for den oppvoksende slekt. Her er motivasjonen salg og salg.

· · Noen nykommere har en drøm om et stjerneliv og kler seg småhipt, smeller inn noen trommeloops og knoter ned 8.-klassegloser på utenlandsk.

Sorry, det holder ikke.

De tunge norske plateselskapene har lenge vært inne på kvelende feil CD-spor. Det virker som om den dumme Ace of Base-drømmen fortsatt pirrer bakhodet.

Og, hvis drømmen er penger, hvorfor synger ikke flere norske artister på spansk? «Grande In Bolivia» hadde vært en mer kjærkommen reportasjeutflukt enn «Big In Japan».

· · Er det noen debutanter som kommer til å feste seg? Jepp, blant annet Helén Eriksen tror vi på i det lange acidjazzløp. Tommy T. også, sjøl om han fortsatt har et stykke igjen til å kunne hamle opp med Tricky. Roots-Bretteville har sin nisje, Jørun Bøgeberg er en moden debutant som holder mål og så får vi se hva Pimp Image, Ephemera, Janne Hagens Gospel Combo og Locomotives kan få til.

Fram til nå har en sikker vinner vært tokombinasjonen norske tekster og snedige norske bandnavn tuftet på talent og originalitet. Pluss en halvliter med flaks.

· · Og den nære rockhistoriske suksessen skrives med D - for de Lillos, di Derre, DumDum Boys og D.D.E.

Derfor, se opp for Pimp Image, AbraKadavra og Aasen, sjøl om det er tre andre band som virkelig har skjønt D-poenget; Doopy, D'Sound og Dvergmål.