Suksessforfatter, politiker og løgner

LONDON (Dagbladet): Lord Jeffrey Archer ble i går dømt til fire års fengsel for å ha løyet for retten. - Dette er Jeffrey Archers verste dag. Han må strippe, ta fingeravtrykk, ikle seg fangedrakt og vil havne i ei celle, sier en annen konservativ, Jonathan Aitken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aitken falt også fra maktens tinder og havnet i samme fengsel, Belmarch i Sør-London, for noen år siden.

Historien om Jeffrey Archers eventyrlig karriere og fall kunne vært en roman. I Old Bailey i går fikk han fire års fengsel for mened, det vil si falskt vitnemål, og for å ha villedet retten.

Jeffrey Archer, som nå er lord Archer, risikerer å miste adelstittelen.

Prostituert

Denne saken begynte 24. oktober 1986 da en venn av Archer, Michael Stacpoole, overleverte en konvolutt til den prostituerte Monica Coghlan på Victoria jernbanestasjon i London. Konvolutten inneholdt 2000 pund (om lag 22000 kroner). Hendelsen ble snikfotografert av News of the World, som slo opp at den kjente konservative «betalte en prostituert». Avisa skrev ikke at de hadde hatt samleie.

Archers forklaring var at han ble plaget av den prostituerte, som trengte hjelp.

Monica Coghlan fortalte til Daily Star at hun lå med Archer på rom 6a på Albion Hotel i Victoria-strøket og ble betalt med 70 pund. Hun fikk 2000 pund av Archers venn mot å tie om hva som hadde skjedd.

Daily Star ble dømt til å betale ham en erstatning for «løgnaktige rykter» på 500000 pund (5,5 millioner kroner) under en rettssak i 1987. Der brukte Archer venner som avga falske vitnemål, men dette ble ikke avslørt før i år.

Suksess

Jeffrey Archer gikk fra suksess til suksess på bokmarkedet. Da Dagbladet intervjuet ham i oktober 1988, hadde en av bøkene, «Kain og Abel», gått som fjernsynsserie i Norge, og den neste romanen, «Først blant likemenn», skulle starte som ny serie i NRK. Da hadde Archer allerede solgt 50 millioner bøker, likevel hadde han nesten gått konkurs gjennom aksjespekulasjoner.

- Jeg gikk ikke konkurs, men nesten. Derfor fant jeg det riktig å trekke meg som medlem i Underhuset og betale gjelda, sa han til Dagbladet.

Nestleder

Mens han satt i Underhuset, ble han utnevnt til nestleder i det konservative partiet av Margaret Thatcher, som alltid har beskyttet ham. Da sexskandalen brøt løs, måtte han trekke seg. Men Archer ga aldri opp politikken, og høsten 1999 var han de konservatives kandidat til ordførerjobben i London, med støtte fra nevnte Thatcher, John Major og «den neste statsministeren», William Hague.

Det var her lykken snudde. Et vitne som hadde løyet i retten i 1987, den tidligere fjernsynsprodusenten Ted Francis, ble så oppbrakt ved tanken på at løgneren Archer skulle bli borgermester at han gikk til den kjente PR-konsulenten Max Clifford og ba om hjelp.

Lydbånd

I samarbeid med News of the World tok de opp en samtale mellom Francis og Archer, hvor denne innrømmer at han hadde bedt Francis om et falsk alibi, samtidig som han advarer Francis mot å si noe, ellers vil det bli rettssak. Avisa offentliggjorde lydbåndet.

Dermed ble det rettssak med flere vitner på banen. Hans tidligere private sekretær, Angela Peppiatt, fortalte at han fikk henne til å skrive ei dagbok for 1986 som ga grunnlag for falske alibier. Jeffrey Archers kone, Mary, har vært i retten med ham nesten hver dag. Hun har støttet mannen trass i alle sidesprang. Hun forlot retten i går sammen med deres to sønner uten å kommentere dommen.

Archers advokat, Tony Morton-Hooper, erklærte at de vil anke saken.

«Jeg liker å underholde,» sa han i Dagbladet-intervjuet i 1988. Det har han sannelig gjort de siste månedene.

SUKSESS OG FALL: Han solgte millioner av bøker og ble utnevnt til nestleder i partiet av Margaret Tatcher, men så innhentet løgnene Jeffrey Archer. Men Jeffreys kone, Mary, har støttet ham i retten nesten hver dag, til tross for at en rekke sidesprang har blitt avdekket.