Sulland: Anne Orderud Paust var målet

Frogner: Anne Orderud Paust var det primære offeret i Orderud-saken. Det hevdet Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, i sin prosedyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Sulland sa i sin prosedyre at Anne Orderud Paust var det primære offeret for gjerningspersonen(e), dermed kunne ikke tvisten mellom Per Orderud og foreldrene om Orderud gård være motivet for drapene. At Anne Paust var hovedofferet begrunnet Sulland blant annet med følgende forhold:

* Attentatene sommeren 1998 var rettet mot Anne Orderud Paust. Det er ingen holdepunkter for at Per og Veronica Orderud hadde noe med attentatene å gjøre.

* Mannen som ringte Opplysningen 180 pekte ut et annet drapsoffer enn det gårdstvisten skulle tilsi.

* Flere vitneforklaringer tilsier at Anne Paust var det primære offeret.

Sulland advarte mot å la «den fascinerende tiltalen» lure retten til å tro at den faktisk var sann. Sulland kom også med massiv kritikk av politiets etterforskning av trippeldrapet. Han hevdet at det har vært en uvanlig allianse mellom Oslos mest belastede kriminelle miljø og Kripos i saken.

- Ensidig etterforskning

Sulland mener at politiet tidlig låste seg fast i etterforskningen, og var selektive når det gjaldt hvilke opplysninger de ønsket å feste lit til. Han hevdet at mistanken mot Per og Veronica Orderud ble lagt allerede dagen etter at drapene i kårboligen fant sted og at denne mistanken umiddelbart ble brakt videre til politiet.

- Per og Veronica Orderud ble pågrepet på bakgrunn av Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukelands forklaringer. Det illustrerer hvordan politiet spiste av hånden fra dem som serverte historier om Orderud gård, sa Sulland og fortsatte sin kritikk av politiet:

- Politiet har forsynt seg fra et julebord av opplysninger, og godtatt nøyaktig det som har passet dem.

Ros til Schiøtz

Advokaten mener politiet ikke har gjort nok for å løse saken. Ha n pekte på at politiet har unnlatt både å forfølge Kristins alibi og avhøre en rekke opplagte vitner.

Sulland innledet for øvrig sin prosedyre i Nes herredsrett med følgende rosende ord om sin kollega: «Ærede rett, nå er det ikke lenger snakk om å hoppe etter Wirkola, men å prosedere etter Cato Schiøtz.

Sulland avslutter sin prosedyre torsdag.

(NTB)