Sulland kjeftet på fotografene

Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, var mildt opprørt da hans forsvarer ankom rettslokalet i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dere er klar over at det er fotoforbud til og fra rettssalen, ropte Sulland idet han gikk mot bilen med Veronica Orderud.

- Vi fotograferer deg, svarte en av fotografene.

Løper i flokk etter Orderud-tiltalte

Sulland klemte sin klient idet hun kom ut av bilen. Han bøyde seg mot henne og sa trøstende til henne: «De er helt gærne».

Og spetakkel var det. Når Kristin Kirkemo kom kjørende med sin forsvarer Tor Kjærvik, når ekteparet Per og Veronica Orderud ankom og inne i rettslokalet før retten ble satt. Et stort oppbud av mediefolk dultet borti hverandre, klatret opp på stoler, forsøkte å komme tett på de tiltalte og forsvarerne for å få bilder og kommentarer. I ventetiden sto de utenfor og småhutret. Så kom det en ny bil og pressen løp igjen.

Selv om Lars Grønnerød har motsatt seg å bli fotografert, unngikk han ikke blitzregnet til tross for at han kjørte helt fram til døren som leder direkte inn i rettslokalet. Han tok jakken over hodet idet han gikk inn. Den som kom seg nesten ubemerket gjennom mediemuren, var sorenskriver og hoveddommer Trond Våpenstad, som hadde trukket en blå lue godt ned over ørene og ikke ble så lett gjenkjent.

Ikke sommerfugler

Steinar Wiik Sørvik, forsvareren til Lars Grønnerød, hadde ikke sommerfugler i magen før hovedforhandlingene i Norges mest omtalte rettssak i moderne tid startet.

- Nei, det har jeg ikke, sa han på vei inn i grendehuset.

Hans medforsvarer, Morten Kjensli, ble møtt av rettsbetjent Roy Kristensen som har en profesjonell og høflig tilnærming til sitt arbeid.

- Velkommen skal du være, sa han til Kjensli.

Per Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, håper retten vil komme et stykke på vei under hovedforhandlingenes første dag.

- Jeg forventer og håper på en rolig og verdig gjennomgang som tjener rettspleiens rolle. Vi vil få aktors åpningsinnlegg og dersom det ikke tar mer enn om lag to timer, vil vi også rekke forsvarernes bemerkninger i dag, sa Schiøtz.

Ikke sommerfugler

Hans medforsvarer Jarl Borgvin Dørre hentet ekteparet Orderud på gården i Sørum onsdag morgen. - De har tilbrakt natten hjemme, fortalte Schiøtz, som ikke hadde snakket med Per Orderud onsdag morgen.

Tilhørere som er i slekt eller familie med de tiltalte fant veien til rettslokalet onsdag morgen.

Hans Orderud, bror til den drepte Kristian Magnus, er sykemeldt og skal ikke vitne i saken. Han har likevel ikke fått rettens godkjennelse for at han kan være tilstede som tilhører under rettssaken. Harald Orderud, Per Orderuds fetter og Hans' sønn, trodde likevel at det skulle ordne seg like før retten ble satt onsdag.

- Jeg tror han får være til stede, sa Harald Orderud til NTB.

Han er lettet over at rettssaken er i gang.

- Jeg har sett fram til denne dagen.

Også Kristin Kirkemos ektemann Per Haukeland kom ruslende mot rettslokalet like før klokka ni onsdag. Han var ikke interessert i å kommentere dagen.

- Nei, jeg får heller komme tilbake til det senere, sa Haukeland til NTB.

(NTB)