Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sultanen av Brunei forbyr julefeiring

Mener det kan ødelegge troen på Islam.

 SULTAN:  Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, med sin sønn Prince Abdul Malik, hans kone Dayangku Raabi'atul 'Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah og dronning Queen Saleha. Bildet er fra sønnens bryllup. Foto:  AHIM RANI / REUTERS / NTB SCANPIX
SULTAN: Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, med sin sønn Prince Abdul Malik, hans kone Dayangku Raabi'atul 'Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah og dronning Queen Saleha. Bildet er fra sønnens bryllup. Foto: AHIM RANI / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, har bestemt at alle i landet som prøver å feire jul kan straffes med fem år fengsel. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

Det er lov for ikke-muslimer å feire jul, men feiringen må foregå innenfor de lokale kristne samfunnene, og myndigheten må varsles.

Verdens rikeste menn Bolkiah styrer landet, og er den 29. sultanen i en familie som har hatt makten i over 500 år. Han regnes for å være en av verdens rikeste menn.

Brunei er et rikt oljeland, omsluttet av Malaysia, hvor 65 prosent av befolkningen er muslimer.

- Disse tiltakene er ment for å kontrollere overdreven og åpen julefeiring, noe som kan skade troen på det muslimske samfunn, skrev religionsdepartemntet i en uttalelse.

Tidligere i desember skal en gruppe Imamer ha advart mot at all type feiring som ikke er relatert til islam, kan skade troen på islam.

Folk boikotter - Muslimer som følger kristne tradisjoner i jula, som å tenne lys, ha juletrær, synge religiøse sanger og sende julehilsener gjør dette mot islamsk tro. Noen vil nok tenke at dette er tåpelig, men det er viktig at vi ikke lar andre religioner påvirke vår islamske tro, sier en av Imamene til Borneo Bulletin.

Deler av Bruneis befolkning boikotter forbudet, og poster bilder av dem selv som feirer jul på sosiale medier, under hashtagen #mytreedom.

I fjor skapte Bolkiah kontroverser ved å innføre Sharialover i landet. Disse lovene kan i noen tilfeller også omfatte ikke-muslimer og turister.

- I takknemlighet til Allah - Med tro og takknemlighet til Allah, erklærer jeg at vi fra i morgen vil se håndhevelse av Sharialover, uttalte Bolkiah i den forbindelse.

Til tross for dette anses Brunei som et av de politisk mest stabile land i Asia, men med svært begrensede demokratiske rettigheter. Det finnes ikke et valgt parlament og politisk opposisjon er forbudt.

Brunei er et vært rikt land med store olje- og gassressurser. I dag står disse ressursene for drøyt halvparten av BNP og mer enn 90 prosent av landets eksport.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media