Sulten bamse på matjakt

ÅMLI (Dagbladet): - Jeg slutter ikke å mate fuglene selv om vi har en bjørn rundt huset, sier Bodil Vehus til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag ruslet den radiomerkede brunbjørnen Läfto (4) rundt familiens våningshus i den avsidesliggende Vehus-grenda i Åmli kommune.

- Myndighetene burde heller bedøve bamsefar og frakteham bort fra folk, mener Vehus.

Den velvoksne bjørnen var på jakt etter mat. Tydelige spor av bjørnelabbene i snøen viser hvordan det store dyret var helt inne på trappa til Olav og Bodil Vehus. Deretter lusket den rundt hjørnet til småfuglenes ftringsplass under granleggene langs steingjerdet to- tre meter fra huset.

Mye tyder på at bjørnen kjente lukta av fettholdig fuglemat og ville forsyne seg i nattemørket.
- Nei, det er ikke noe særlig moro å gå ut etter en slik opplevelse. Jeg tør i hvert fall ikke bevege meg utendørs i mørket, sier Bodil Vehus.

Forsvunnet

Viltmyndighetene reagerte også på Läftos oppførsel. I går stilte både lensmann og viltforvaltere på Vehus med børse, peileapparat og signalpistol for å skremme bort dyret.

Viltmyndighetene ville også skyte bjørnen med gummikuler. Men dette spesialutstyret nådde ikke fram fra Sverige før ekspedisjonen i går morges la ut i snøføyka i Åmli-heiene.

- Planen var å skremme Läfto til utmarka. Vi ønsker å gi bjørnen en form for læring slik at han forbinder noe ubehagelig med å være i nærheten av mennesker, sier viltforvalter Helge Lyngstad hos fylkesmannen i Aust-Agder.

Men i går hadde ekspertene bokstavelig talt ingen peiling på hvor Läfto befant seg.

Trass i omfattende radiopeiling ble det ikke oppfanget noen signaler fra senderen som henger rundt halsen til bjørnen.

Lettet

Ekspertene antok at bjørnen i løpet av natta hadde vandret bort fra Dølemo- og Vehus-traktene. Høyst sannsynlig er han innenfor en radius på 30 kilometer i luftlinje.

- Han kan ha gått i alle himmelretninger. Nå må vi bare vente på neste observasjon, sier viltforvalter Lyngstad.