Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sulten i Sudan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfelt, kom i går tilbake fra Sudan, og er forsiktig optimist. Han forteller at hjelpen har begynt å nytte. Men for et par dager siden fortalte en representant for Leger uten grenser at dødeligheten i Sudan trolig var verre enn i Somalia tidlig på 1990-tallet. Det er svært lenge til Sudan ikke trenger utenlandsk hjelp.
  • Nøden i Sudan skyldes ingen naturkatastrofe. Den er menneskeskapt og et ledd i regjeringens krigføring mot befolkningen i Sør-Sudan. Allerede i oktober i fjor visste verden at en katastrofe var i emning, men ingenting ble gjort. Mediene fattet ikke interesse.
  • Nå er heldigvis et storstilt hjelpeprogram i gang, der den vesentligste hjelpen koordineres gjennom FN. Norges ambassadør i Washington, Tom Vraalsen, er utnevnt til FNs spesialutsending for humanitære spørsmål i Sudan, noe som gir Norge en særlig mulighet til å bistå i hjelpearbeidet. Hans oppgave består blant annet i å medvirke til at apparatet fungerer og å følge med i befolkningens behov.
  • I den nåværende situasjonen trenger befolkningen matvarer og såkorn, men på lengre sikt må verdenssamfunnet gripe inn på et annet plan. Etter initiativ fra FN og EU møttes også partene i borgerkrigen til forhandlinger i Italia i forrige uke. Beklageligvis kom de ikke fram til noen avtale. Det er likevel bare gjennom fredsmekling sudanerne kan ha håp om å finne en varig løsning.
  • Vraalsens oppgave er ikke å drive fredsmekling, men i og med at han i sitt arbeid må opprettholde best mulige forbindelser med begge parter i konflikten, ligger det i sakens natur at Norge vil kunne komme i en forhandlingsposisjon i landet. Uansett hvor gode avlingene blir i oktober, regner hjelpearbeiderne med å måtte fly inn matvarer i enda et år. I denne tida må vi ikke igjen glemme Sudan. Den nære kontakten med befolkningen, geriljabevegelsen og regjeringen som blant andre Vraalsen må opprettholde, bør samtidig føre til nye initiativ i fredsarbeidet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!