Sulten i Sudan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gruoppvekkende bilder og nyheter strømmer fra Sudan. Organisasjonen Leger uten grenser har aldri i sin 27 år lange historie registrert høyere dødelighet i et katastrofeområde. Samtidig kritiserer den FNs matvareprogram for ikke å distribuere maten effektivt og for å undervurdere nøden.
  • Kritikken blir tilbakevist av Verdens Matvareprogram, som organiserer matutdelingen, og av Norsk Folkehjelp. Vi skal ikke skifte vær og vind mellom hjelpeorganisasjonene, men vil anta at Leger uten grenser har et poeng når de påpeker at flyslippene er uforholdsmessig kostbare, og at bruk av tog som beskyttes av FN-soldater ville gitt mer mat for pengene og antakelig mer effektiv utdeling.
  • Problemet er at regjeringen i Khartoum nekter hjelpeorganisasjonene å benytte tog. Den hevder at det ikke finnes reservedeler på grunn av USAs boikott av landet, og krever at den oppheves før eventuelle tog tas i bruk.
  • Et annet problem er at FN kvier seg for å gripe inn i konflikter som kan defineres som interne, selv om organisasjonen har anledning til dette når det skjer for å hindre en humanitær katastrofe. Hvis ikke dette er situasjonen i Sudan, så kan FN aldri engasjere seg noe sted.
  • Norsk Folkehjelp har bedt regjeringen om penger til geriljaen i Sør-Sudan. Regjeringen har avvist ønsket, med den begrunnelse at vi ikke kan gripe inn på én side i konflikten. Selv om det enkelte ganger kan være nødvendig å velge side, vil vi i dette tilfellet støtte regjeringen. En løsning på katastrofen i Sudan ligger på det politiske planet og er avhengig av begge parter.
  • Samtidig med at matvareleveransene økes og sikres på best mulig måte, må verdenssamfunnet nå sette alt inn på å få partene tilbake til forhandlingsbordet. Et sterkt internasjonalt press vil kunne få myndigheter og opprørere til enda en gang å forsøke å kommunisere uten våpen. Skal forhandlingene ha sjansen til å lykkes, må de forberedes og innholdet i partenes krav klargjøres. Gjennom FNs spesialutsending Tom Vraalsen og våre forbindelser i kontaktgruppen for Sudan kan Norge her spille en rolle.