Sulten måles i millimeter

Et par tusen kvinner med barn stimler sammen i håp om å stagge sulten. Men bare de 416 med oransje bånd får nok mat til å overleve fire uker til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAN MALAM (Dagbladet): Over tusen kvinner må traske hjem igjen, mange av dem i flere kilometer, med barn på ryggen, like sultne som da de kom i morges. I timer under brennende sol har de stirret på de 416 barna med mødre som slipper innenfor plastremsene. Når vi kommer ut fra sperringene, presser hundrevis seg fram mot oss i håp om at vi kan gi dem noe.

Det oransje båndet

Adgangskortet de mangler for å komme inn til Leger Uten Grensers (MSF) matutdeling likner båndene som ungdommer betaler for på rockefestivaler over hele Europa. Midt i denne mengden av tomme mager ser vi også det hvite båndet rundt håndleddet til fotografen i The Times: Make Poverty History. Men her, på den utsultede landsbygda i verdens nest fattigste land, er det oransje bånd rundt fingertykke ankler som har det sterkeste budskapet: Beviset på at barnet er så underernært at det kvalifiserer moren til 25 kilo vitamin- og mineralrikt mel og 2,5 liter matolje.

Sterkt underernærte

Utvelgelsen skjedde for fem dager siden. Da rullet terrengbilene inn i den isolerte landsbygda med vekt og målebånd. Hvis barnet målte mellom 110 og 124 millimeter rundt overarmen, ble de klassifisert som moderat underernærte. Da fikk de et oransje bånd rundt ankelen som de i dag bytter inn mot rasjonen og et nytt blått bånd. Det gir dem rett til den samme mengden mat om fire uker. Under 110 millimeter klassifiseres de som sterkt underernærte og overføres til feltsykehus. Men hvis barnet hadde armer så tykke som 125 millimeter, er de ikke underernærte nok til å få et gram mel. MSF vet selvfølgelig at uten hjelp i dag vil mange av dem være tynne nok neste gang målebåndet surres rundt armen.

-  Vi er tvunget til denne utvelgelsen fordi alle i Niger er sultne. Vi må prioritere beinhardt, sier MSFs operasjonsleder Christophe Revert etter nettopp å ha kastet ut tre kvinner som snek seg inn.

MSFs mål er å holde 20 000 nigerere i live tre måneder til. Da er håpet at avlingene kaster nok av seg til å brødfø befolkningen. Det vil være for seint for mange. Men situasjonen er bare definert som kritisk nå, ikke katastrofal. Det er med andre ord ikke mange nok som hver dag sulter i hjel. Definisjonen på en nødssituasjon ble riktignok nådd allerede i april: MSF målte over 2 av 10 000 barn under fem år som døde per dag. Og som Dagbladet gjentok i går, frykter FNs nødhjelpssjef Jan Egeland at 150 000 barn kan dø hvis de ikke får hjelp.

Marked for juks

 INNGANGSPORTEN: For å få mat, må mødrene vise at ungene har rett bånd rundt ankelen fra forrige sjekk.                 Samtidig måler Leger Uten Grenser hvor underernærte barna er nå. De som måler mer enn 125 millimeter rundt overarmen, får ingen hjelp. Foto: Sveinung Uddu Ystad
INNGANGSPORTEN: For å få mat, må mødrene vise at ungene har rett bånd rundt ankelen fra forrige sjekk. Samtidig måler Leger Uten Grenser hvor underernærte barna er nå. De som måler mer enn 125 millimeter rundt overarmen, får ingen hjelp. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Likevel er verken veiene eller flyplassene fulle av mattransporter. Hvis FN og de store organisasjonene bestemmer seg for å rulle inn de store mengdene, vil det ta minst tre uker å frakte inn hjelpen. For på markedet i nabolandene er det ikke nok mat.

I mellomtida er de oransje båndene adgangskortet til å overleve. Derfor var Jamilou desperat da hun ved en feil ikke ble tildelt båndet til den underernærte datteren Mariama på 11 måneder. Etter en times oppklaring, får hun endelig plass i køen. Hun tar 25 kilo på hodet, noen kilo i hendene og ungen på ryggen. Ingen mann er til stede for å hjelpe.

-  Jeg er så tilfreds, sier Jamilou - med et ansikt vi knapt kan se under sekken.

Som med verdifulle billetter over hele verden oppstår det også her et marked for juks. I en annen landsby oppdaget MSF at 98 av 1500 undersøkte barn hadde fått det oransje båndet urettmessig. Men MSF bedyrer at det ikke er et stort problem.

MATOLJE: Representanter for organisasjonen Reunir losser militærflyet som søndag fraktet matolje til Maradi-området.