Sulter ut flyktninger

Etter russernes invasjon av Tsjetsjenia har hundretusener av tsjetsjenere rømt til nabolandet Ingusjetia. Nå forsøker russerne å sulte flyktningene tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener lederen for Kirkens Nødhjelps samarbeidsorganisasjon i Ingusjetia, Chris Hunter, i Center for Peace and Community Development (CPDC).

Flere hjelpeorganisasjoner melder nå om groteske forhold i flyktningleirene i Ingusjetia, hvor tortur, voldtekter og mangel på mat, strøm og oppvarming gjør livet til et helvete for flyktningene.

- Det russiske katastrofedepartementet, som driver flyktningleirene i Ingusjetia, stengte kantinene i flere av leirene i begynnelsen av februar. Dermed har flyktningene måttet klare seg med en liten rasjon tørrmat hver tiende dag, sier Chris Hunter.

Kjepper i hjulene

- Russerne har også stukket kjepper i hjulene for ingusjiske myndigheters forsøk på å gi flyktningene tilgang på strøm og elektrisk oppvarming, sier Hunter i en pressemelding fra Kirkens Nødhjelp.

Russiske myndigheter skylder på pengemangel, men CPDC mistenker at dette er nok et forsøk på å tvinge flyktningene tilbake til Tsjetsjenia.

- De er redde, og har i mange tilfeller ingen ting å vende tilbake til, sier Hunter.

Flyktningene har nær doblet antallet mennesker innenfor Ingusjetias grenser.

Ingusjetia har ikke mer enn rundt 300000 innbyggere, og landets president, Ruslan Ausjev, anslår at 297000 tsjetsjenere har flyktet til Ingusjetia og andre naboland. Nå kommer det også mellom 500 og 1000 nye tsjetsjenere til Ingusjetia hver dag.

Røde Kors

- Rapporten fra Kirkens Nødhjelp og CPDC står selvfølgelig på egne bein, men vi har ingen rapporter om at det legges systematiske hindringer i veien for hjelpearbeidet, sier Magne Barth i Norges Røde Kors til Dagbladet.

- Dette er jo et krevende område å arbeide i, og her kan det være detaljer jeg ikke kjenner. Røde Kors har imidlertid vært i dialog med russiske myndigheter siden oktober, og så lenge man har myndighetenes aksept på å arbeide i området, har det for vår del stort sett gått greit, sier Barth.

Menneskerettsgruppa Human Rights Watch (HRW) melder også om tortur og voldtekter i de såkalte filtreringsleirene, som internasjonale observatører ikke får adgang til.

Stokkeslag, tortur og voldtekter av både menn og kvinner skal være vanlig, ifølge vitneutsagn HRW har samlet inn fra flyktninger som er kommet seg ut fra leirene.