Sultestreik i Guantanamo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fengslene på den amerikanske basen i Guantanamo-bukta på Cuba, sitter det nå cirka 500 fanger. De fleste av fangene ble arrestert i Afghanistan da amerikanske styrker gikk til angrep i oktober 2001 etter terrorangrepene mot New York City og Washington DC fire uker tidligere. Fortsatt er bare ni av de fem hundre siktet for noe kriminelt. De andre holdes i forvaring i en totalt rettsløs tilstand. Amerikanske myndigheter nekter dem status som krigsfanger med de rettighetene en slik status medfører ifølge Geneve-konvensjonene som USA er forpliktet til å følge.

Fangene ble også lenge nektet enhver form for juridisk bistand slik de har rett til om de befinner seg på amerikansk jord etter den amerikanske grunnloven. Nå har fangene fått noe tilgang til advokathjelp etter en kjennelse i amerikansk høyesterett der president George Bushs advokater ikke nådde fram med sine argumenter om at disse fangene er irregulære stridende helt uten juridiske rettigheter så lenge de ikke sitter fanget på amerikansk jord.

Mange av fangene i leirene i Guantanamo-bukta forsøkt å begå selvmord. Noen britiske statsborgere som var tatt til fange på ulike steder i verden og fraktet til Guantanamo, og som ble frisatt i fjor, forteller om tortur og mishandling utført av amerikanske soldater. Fangebehandlingen i Abu Ghraib-fengselet i Irak var en kopi både av faktiske handlinger og skriftlig instruks fra Guantanamo.

Nå aksjonerer fangene. På første juledag var 84 fanger i sultestreik. Nesten halvparten ble tvangsftret av fangevokterne med slange gjennom nesa. Antallet sultestreikende har variert, men på fireårsdagen for terrorangrepene den 11. september i år, var så mange som 200 fanger i sultestreik.

Den rettsløse tilstanden i denne fangeleiren, den harde behandlingen og utsiktene til fortsatt internering på ubestemt tid, gjør det forståelig at fangene forsøker å rette verdens oppmerksomhet mot sin situasjon. Vi har ingen sympati med terrorister eller med dem som hjelper dem, men vi er sterk motstander av at rettsstaten settes til side slik det skjer i en del av amerikansk fangebehandling. Det er bare et bidrag til å rekruttere nye terrorister.