Sultestreiken er over

Glade afghanere kaster seg om halsen på hverandre etter at de avsluttet sultestreiken klokka 22.30 tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like før klokka 22.30 tirsdag kveld ble det klart: De sultestreikende afghanerne avslutter aksjonen. Dagbladet.no var på Domkirkeplassen minutter etter at aksjonen var avblåst. Afghanerne var synlig veldig glade over at den fire uker lange sultestreiken omsider er omme. De jublet og omfavnet hverandre.

Fortsetter kampen
Afghanernes talsmann, Zahir Atari, hadde en kort pressekonferanse foran Domkirka like etter klokka 22.30 tirsdag kveld:

- Vi avslutter aksjonen på bakgrunn av hva regjeringen uttalte på pressekonferansen mandag. Sultestreiken avsluttes nå med umiddelbar virkning, men vi fortsetter kampen med andre midler, sier Atari, og fortsetter:

- Vi tolker det slik at alle afghanere er sikret hjelp. At de får juridisk bistand for at vedtakene blir fattet på ordentlig grunnlag, sier talsmannen.

Uttalelsen henviste til at Kristin Halvorsen og Bjarne Håkon Hanssen i går kveld gjorde det klart at ingen afghanere uten tilknytning til Kabul vil bli sendt til den afghanske hovedstaden i år.

Veldig glad

- Aksjonen ble avblåst fordi afghanerne nå er lovet at de vil få en klargjøring fra Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) i forhold til en del uavklarte spørsmål, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, til Dagbladet.no.

Et kvarter før sultestreiken ble avblåst, ble Thorbjørnsen informert om at aksjonen nå er over.

JUBLET: De aller fleste afghanerne var svært glade og lettet da de skjønte at det helseskadelige dramaet var over. Nå vil de kjempe videre for sin sak med andre midler. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
JUBLET: De aller fleste afghanerne var svært glade og lettet da de skjønte at det helseskadelige dramaet var over. Nå vil de kjempe videre for sin sak med andre midler. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Jeg kjenner ikke innholdet i detalj, men jeg er veldig glad i forhold til den helsemessige situasjonen for afghanerne. Det var virkelig på høy tid, og jeg er glad for at den usikkerheten afghanerne har levd med de siste dagene nå er over, fortsetter Thorbjørnsen.

Dette skjedde tidligere i kveld:

Audun Lysbakken og Heikki Holmås i SV, Zahir Athari (talsmann for de sultestreikende), asyladvokat Cecilie Schjatvet med flere hadde i kveld et svært spesielt møte i et av Røde Kors-teltene på Domkirkeplassen.

De ville ikke si noe om hensikten med samlingen i det den startet, men talsmann Athari opplyste til Dagbladet.no at det «kanskje» kommer en form for kunngjøring fra de sultestreikende tirsdag kveld.

Like før klokka 18.30 ble det klart at det ikke forelå noen avgjørelse som kan gjøre slutt på sultestreiken. Betekningstida varte altså i ennå noen timer.

Jobber med søksmål

Asyladvokat Cecilie Schjatvet opplyste til Dagbladet.no tidligere i kveld at retten i dag fikk overleverte ny dokumentasjon knyttet til søksmålet mot Utlendingsnemda som 54 av afghanerne til nå står bak.

- Men det er en prosess som pågår uavhengig av sultestreiken, og vil ikke få konsekvenser for utfallet av den, understreket Schjatvet.

Sultestreiken er over

Dramaet på Domkirkeplassen i Oslo, som også utspiller seg i Trondheim og Haugesund, pågikk i 26. døgn, og flere leger har uttalt at sultestreiken kan få svært alvorlige følger for flere av afghanerne.

I går oppfordret Kristin Halvorsen og Bjarne Håkon Hanssen afghanerne om å avslutte aksjonen, og fastslo at det ikke er noe å hente. Alle som ifølge politiet har «tilknytning til Kabul» skal nå returneres i det tempoen politiet selv bestemmer, ifølge regjeringen.

<B>HYLLET SOM EN HELT:</B> Talsmann og aksjonsleder Zahir Atari ble satt pris på etter det afghanerne så ut til å oppfatte som en seier.
<B>TIDLIGERE I KVELD</B>: Bare et par minutter etter at Zatir Athari tidligere i kveld hadde kunngjort for pressen at sultestreiken fortsetter, måtte denne mannen fraktes bort i ambulanse noen meter unna i 18.35-tida.