Sultestreikende mors familie får bli

I hvert fall til UNE har behandlet saken på nytt.

PÅ SYKEHUS: Den sultestreikende kvinnen er her i senga på sykehuset, med sin sønn ved sin side. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Den sultestreikende kvinnen er her i senga på sykehuset, med sin sønn ved sin side. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organisasjonssekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS forteller til Dagbladet at den sultestreikende kvinnen og hennes familie får lov til å bli boende i Norge til Utlendingsnemnda (UNE) har behandlet oppholdssaken deres på nytt. Une har dermed snudd i saken.

- Jeg har ikke klart å få kontakt med min kone. Jeg har ikke fått sagt det til henne, fordi hun er så utmattet at hun har besvimt, sier mannen Bassam Hamad til Dagbladet

- Jeg venter med å være optimist til jeg får det fra offisiellt hold, legger han til.
Nektet opphold Den 31-årige palestinske kvinnen var i ferd med å sulte seg ihjel på Sørlandet sykehus Arendal.

Familien Hamad kom til Norge fra Gaza for to år siden. De hadde ikke pass, og ble nektet opphold i Norge som følge av dette.

Familien fikk tilsendt nye pass fra Gaza. Disse ble levert til politiet, men kravet om utsendelse ble stående. Familiemoren startet sultestreiken for 22 dager siden. I over 12 dager har hun vært pasient ved Sørlandet sykehus i Arendal.

Hun sultestreiker fordi hun frykter at ektemannen og sønnen kan bli drept i Gaza, og at hun må stå og se på at det skjer.

Problematisk Fagansvarlig ved sykehuset i Arendal, Per Engstrand, har tidligere fortalt Dagbladet at det har vært svært problematisk for personellet som har ansvaret for å gi den sultestreikende kvinnen omsorg.

- Jeg er sikker på at både leger og pleiere synes dette er ubehagelig. De er opplærte til å redde liv. Nå kan de ikke gjøre annet enn å være til stede, sier han.

Helsepersonell følger loven. Dette reiser imidlertid vanskelige problemstillinger for helsepersonellet, som også har etiske retningslinjer å ta hensyn til.

- Slik loven er nå, er det ikke anledning til å gripe inn selv etter at folk mister bevisstheten. Dersom de fram til dette punktet fastholder beslutningen om å sultestreike, skal det ikke gis behandling uansett, sier Engstrand til Dagbladet.