Sultestreiker for barna sine

TRONDHEIM (Dagbladet): Asylsøkeren Latif Muhamad Ahmed fra Irak har sultestreiket i to uker. Kona hans døde etter at søknaden om familiegjenforening ble avslått, og Latifs ni barn får ikke komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fortalte Latifs historie i november i fjor. Siden sist vi møtte ham, er han blitt svært mager. Flere som kjenner ham har prøvd å få 48-åringen fra å sultestreike, men det nytter ikke. Det eneste han tar til seg, er vann.

- Jeg vil at alle i Norge skal vite hvordan jeg har det, sa den nedbrutte mannen i november.

Han viste oss bilder av de ni barna og trodde det ville hjelpe at vi skrev om ham. Men det gjorde det ikke.

Nå setter Latif sin lit til klagen han har fremmet for Utlendingsnemnda. Han har også skrevet til kong Harald V.

- Skulle drepes

Latif Muhamad Ahmed er kurder, fra Suleimania i Irak. Han flyktet fra hjemlandet fordi han skal ha vært i livsfare. Han forteller at han arbeidet for en organisasjon på ytterste venstre fløy, og at den muslimske geriljaen ville drepe ham.

I 1999 kom Latif til Norge. I mai i fjor fikk han midlertidig oppholdstillatelse, som ikke gir rett til familiegjenforening.

En stund etter at kona hans, Nazira (38), fikk vite dette, fikk hun slag og døde.

- Hun var ikke syk. Likevel døde hun - av sorg og skuffelse, fortalte Latif som føler skyld fordi familien hans har havnet i en svært vanskelig situasjon.

Det finnes ingen slektninger som kan ta seg av barna som er i alderen tre til sytten år. De har ingen inntekt og må betale husleie.

Barna lever av de pengene Latif kan sende dem. Han får 2500 kroner i måneden av den norske stat og bruker nesten ingen penger på seg selv.

- Ikke behov

Latif Muhamad Ahmed får ikke permanent oppholdstillatelse i Norge fordi myndighetene mener han ikke har behov for beskyttelse.

Selv påpeker han at barn blir sendt i krigen i hjemlandet hans.

- Jeg vil at mine barn skal få leve i et fredelig land og få utdanning, sier nibarnsfaren som ber om hjelp i Norge.