Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sultestreiker i Oslo domkirke

Situasjonen er dramatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av de sultestreikende etiopierne som har søkt tilflukt i Oslo domkirke, er brakt til sykehus.

- De to var ikke bevisstløse da de ble sent til sykehuset. De ga lyd fra seg, men var sterkt utmattet, sier domprost Olav Dag Hauge til NTB.

Han sier det opprinnelig var 13 etiopiere som deltok i sultestreiken. Alle har fått avslag på sin asylsøknad og blir betegnet som'ureturnerbare' av myndighetene.

Har informert

Ifølge Hauge har representanter for Oslo kommune vært i kirken onsdag og informert de sultestreikende om hvilke rettigheter de har, blant annet når det gjelder mat og ly.

- De ga ikke til kjenne noen reaksjon, men mitt inntrykk er at engasjementet deres mer gjelder en generell endring i myndighetenes holdning til deres sak, sier Hauge.

Han sier de sultestreikende ikke har bedt om kirkeasyl, men oppholder seg i kirken på en måte som lett kan oppfattes som kirkeasyl.

- Et slikt utgangspunkt er ikke det beste dersom man ønsker å få representanter for politiske myndigheter i tale, sier domprost Hauge.

Nekter å drikke

Han bekrefter at de som var igjen i kirken onsdag ettermiddag, verken tar til seg vann eller mat, noe som gjør at situasjonen begynner å bli dramatisk.

Ifølge støtteapparatet til de sultestreikende er domkirken stengt for de sultestreikendes pårørende. De sultestreikende har onsdag fått tilbud av lege som er på stedet om å la seg undersøke, men har så langt nektet å la seg legeundersøkelse så lenge de er ved bevissthet.

- Vi kommuniserer med de sultestreikende om mulige løsninger, men har ennå ikke kommet fram til noen konklusjon, sier domprost Olav Dag Hauge til NTB.

Han karakteriserer situasjonen som alvorlig.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media