Sultestreiker på tiende dagen

Rettssaken mot Ukrainas tidligere statsminister Julia Tymosjenko er utsatt grunnet hennes dårlige helse.

 REDDE:  Julia Tymosjenkos familie har fortalt at de er redde for at hun skal bli tatt livet av. Nå er den andre rettssaken mot henne utsatt grunnet Tymosjenkos dårlige helse. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
REDDE: Julia Tymosjenkos familie har fortalt at de er redde for at hun skal bli tatt livet av. Nå er den andre rettssaken mot henne utsatt grunnet Tymosjenkos dårlige helse. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble i går klart at rettsak nummer to mot Ukrainas tidligere statsminister Julia Tymosjenko, utsettes grunnet hennes dårlige helse, skriver BBC.

I ti dager har Tymosjenko fastet i protest mot at hun ifølge henne selv skal ha blitt banket opp av tre fengselsbetjenter.

- Umulig å fortsette
Tymosjenko soner for tiden sin første dom i kvinnefengselet i Kharkov, etter at hun i 2009 ble dømt til syv års fengsel. Nå er den nye rettsaken, hvor hun risikerer ytterligere fem år til i fengsel, utsatt. På grunn av Tymosjenkos kroniske ryggsmerter og hennes dårlige helse som følge av fasten, bestemte retten seg for at det ikke ville være mulig å fortsette rettsaken.

- Retten anser det å være umulig å fortsette høringen uten at Tymosjenko er til stede, sa dommer Kostiantyn Sadovsky da det ble klart at Tymosjenko ikke kunne møte i retten grunnet smerter i ryggen. 

Den nye datoen for rettssaken ble satt til 21. mai.

Fri i 2023
Det var i oktober i fjor at Tymosjenko ble dømt til syv års fengsel grunnet en gassavtale hun inngikk med Russland i 2009, en dom hun begynte å sone i fjor. Avtalen med Russland ble gjort da Tymosjenko fungerte som landets statsminister. 

Tidligere denne måneden ble en ny rettssak satt i gang mot henne, denne gangen for påståtte skatte-uregelmessigheter på 90-tallet. Dersom Tymosjenko blir dømt også i den andre rettssaken, risikerer hun å sitte i fengsel fram til 2023.

Erkefiender
Mange mener det er hevet over enhver tvil at det som nå foregår i Ukraina er et resultat av en politisk feide mellom Julia Tymosjenko og hennes tidligere konkurrent til presidentvalget i 2010, og nå sittende president, Viktor Janukovitsj. De to har vært erkefiender siden den oransje revolusjonen i 2004, og flere hevder at motivasjonen bak rettssakene og anklagene er å fjerne Tymosjenko fra den politiske scenen. 

Tymosjenkos familie har også ved flere anledninger uttalt at det er redde for at hun skal bli tatt livet av, og Tymosjenko selv har hevdet at hun har blitt gitt medisiner som har gjort at hun har besvimt.

Fotball-EM
Ukraina skal i sommer avholde Europamesterskapet i fotball sammen med Polen. Som følge av behandlingen av Tymosjenko, har imidlertid flere EU-politikere tatt til orde for å frata Ukraina rettighetene til arrangementet, og flere har reagert kraftig. Blant disse er komissær for justis i EU, Viviane Reding, som fredag ikke ønsket å delta på åpningsseremonien til mesterskapet.

- Du kan ikke lukke øynene for menneskerettighetene, selv under en flott idretssfeiring, sa hun.