Sultet i hjel

Roald Olsen (83) veide bare 46 kilo da han døde av underernæring mens han bodde i en omsorgsbolig i Bodø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): -  Dette er Helse-Norge, sier datteren Wenche Kindseth, som i går var på vei hjem fra Bodø etter å ha tømt leiligheten der hennes far ble så underernært at han til slutt døde.

-  Forferdelig og trasig, sier hun.

Avisa Nordland fortalte i går om Roald Olsen (83) som ensom sultet i hjel under det de pårørende mener er skyggesiden av helsevesenet i verdens rikeste land.

-  Underernæring

I dødsfallsrapporten fra Nordlandssykehuset står det at pasienten døde av underernæring.

-  Sykepleierne som jobbet med far, har gjort det de kunne. Det vi er ute etter, er systemet. Det er utilstrekkelig og uten kommunikasjon, sier sønnen Bjørn Olsen.

Han er bosatt i Genève og er nå pensjonert etter mange år som IT-ansvarlig i Verdens helseorganisasjon (WHO).

-  Det er viktig at denne historien kommer ut. Kanskje vi kan unngå at andre blir offer for den samme behandlingen, sier Olsen.

-  Deprimert

Ved årsskiftet 1997/1998 ble Roald Olsens samliv med kona Åshild drastisk forandret da hun ble rammet av Alzheimer. Ektemannen tok seg av henne i to år før hun til slutt fikk plass på Tverlandet bo- og servicesenter. Den 25. mai 2002 ble hun overført til sykehus etter et lårhalsbrudd. To måneder seinere døde hun.

Roald kjøpte seg omsorgsbolig på senteret, men sluttet å gå i kafeen der det ble servert mat.

-  Pappa sa at han spiste, men det sto gammel mat i kjøleskapet, forteller sønnen.

-  Han var deprimert etter å ha mistet sin livsledsager gjennom 60 år, sier søsteren Wenche.

-  Greide å kjøre bil

I 2003 ble 83-åringen innlagt på sykehus etter akutte pusteproblemer. Da han igjen ble frisk mener tildelingskontoret at han skulle hjem, med økt omsorg fra hjemmetjenesten. Sykehjemsplass, som han ønsket seg, fikk han ikke:

-  Han gråt: «Det var vel noen som trenger sykehjemsplass mer enn meg,» sier sønnen.

Ifølge ham tødde faren opp og begynte å spise under oppholdene på sykehus og sykehjem.

Et av argumentene for hjemsendelsen var ifølge barna at 83-åringen «virket klar og orientert, og dertil greide å kjøre bil».

-  Sannheten var at han så vidt greide å kreke seg til bilen, forteller Wenche Kindseth.

Ble sendt hjem

I januar ble Roald igjen lagt inn. Etter fire ukers rehabilitering ble han sendt hjem. Da reiste Bjørn for å besøke faren, et trist syn:

-  Han hadde ikke vært badet på fem dager. Maten sto urørt på bordet, hevder sønnen.

83-åringen fikk nå veske intravenøst, men tilstanden ble forverret. Mannen, som er 1,86 høy, veide 46 kilo. Tildelingskontoret i Bodø kommune sørget for sykehjemsplass, men dit ble han aldri overført. Den 27. mars døde Roald Olsen på sykehuset.

Lillian Fritzon er leder for tildelingskontoret i Bodø kommune. Hun vil ikke kommentere dødsfallet spesielt. Generelt sier hun:

-  Fokus på ernæring

-  Det er enkelte som ikke ønsker å motta hjelp. Vi har da en rekke tiltak som vi motiverer brukerne til å ta imot, i samråd med fastlegen. I tillegg til hjemmesykepleien gir vi i slike situasjoner også tilbud om dagplass eller korttidsopphold på sykehjem med fokus på ernæring. Denne brukeren fikk disse tilbudene. Vi kan ikke tvinge pasienter til å spise og drikke.

Til Dagbladet slår hun fast at saken vil bli brakt inn for Helsetilsynet, men at hun foreløpig ikke ser at rutinesvikt har funnet sted.

Statssekretær i Helsedepartementet, Jan Otto Risebrobakken, vil forsikre seg om at Fylkeslegen i Nordland får Roald Olsens dødsfall på bordet. -  Denne typen dødsfall skal ikke skje, sier han.

UNDERERNÆRT: Dette bildet er tatt to uker før Roald Olsen døde. Ifølge dødsfallsrapporten fra Nordlandssykehuset døde Roald Olsen (83) som følge av underernæring.