Sultkatastrofe i Angola

Den ferske våpenhvilen i Angola avdekker en humanitær katastrofe som har pågått i årevis. Mennesker som endelig kan ta seg ut av krigsområdene er akutt underernært. Mange dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger Uten Grenser opplyser at underernæringen er blant den verste i Afrika det siste tiåret og ber om nødhjelp fra det internasjonale samfunnet for å få inn nok mat og utstyr.

- Disse sjokkerende tallene er bare starten, ifølge lege Øyunn Holen, som nylig kom hjem fra Angola. Hun mener at fredsavtalen ikke er nok til å forbedre situasjonen for befolkningen. I tillegg trengs øyeblikkelig nødhjelp.

En undersøkelse blant 1219 barn under 10 år viste at 42 prosent led av akutt underernæring, hvorav 10 prosent risikerer å dø, skriver Leger Uten grenser i et informasjonsbrev. Antall dødsfall er langt over det som betegnes som krise. Årsaken er at hjelpearbeidere i mange år ikke fikk komme inn til sivilbefolkningen i krigsområdene.

- Det var umulig å forhandle seg til adgang til mennesker i nød. Partene brukte sivilbefolkningen både som mål og middel i sine militære strategier. Folk ble tvangsfordrevet og husene og landsbyene brent fordi målet til de stridende partene var full kontroll over sivilbefolkningen, sier internasjonal president Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

(NTB)