Sultkatastrofe truer Mongolia

Mongolia har hatt den hardeste vinteren på 30 år og halvannen million husdyr er rett og slett frosset i hjel. Akutt matmangel fører til at befolkningen nå trues av en sultkatastrofe, opplyser FNs matvareorganisasjon FAO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN går nå ut og advarer om at hundretusener nomader kan sulte ihjel, ifølge BBC. Mongolia har en befolkning på bare 2,5 millioner mennesker.

På de tomme, forblåste steppene er det ikke vanskelig å se at nomadenes liv er i fare. Temperaturen har falt til 20 minusgrader, og de husdyrene som fortsatt er i live er svært svake. Gjeteren Chinbiya forteller BBC at han har reist 150 engelske miles, eller nærmere 25 mil, med hestene sine for å se etter gress. Men alt Chinbiyas hester finner under isen er støv og jord.

Penger fra UD

Gjeteren Gurzan forteller en Røde Kors-medarbeider om familiens kamp det siste halve året:

- De siste seks månedene har vi flyttet 20 ganger, i håp om å finne beite. Vi hadde 500 dyr. Mer enn 200 er døde allerede. Alle hestene som ikke er døde, har stukket av under snøstormer for å lete etter mat på egen hånd.

Røde Kors har appellert om internasjonal hjelp til Mongolia. De mener 300 000 mennesker vil rammes av sult. De forventer at situasjonen vil forverres de to neste månedene, og at vind og temperaturer på ned mot 45 kuldegrader vil drepe de allerede svekkede dyrene. Ekspertene frykter at ytterligere en halv million husdyr vil fryse i hjel, før våren kommer.

Den grusomste vinteren i manns minne ventes ikke å slippe taket på Mongolias stepper før i juni eller juli.

UD bevilget i dag 450.000 kroner til Røde Kors' hjelpearbeid i Mongolia. Pengene skal brukes til mat, først og fremst til utdeling av hvete og hirsefrø, og vinterstøvler, sier informasjonskonsulent i Røde Kors, Marianne Wellén, til NTB.

birgitte.fahlvik.hoff@dagbladet.no

DØDE: Døde husdyr ligger strødd rundt eiernes teltlandsby i Uvurkhangai-provinsen 400 kilometer sørvest for Mongolias hovedstad Ulan Bator. Mongolske og utenlandske myndigheter advarer nå om faren for hungersnød.