SPRER SEG: En mann gråter ved sin datters grav. Hun er ett av ofrene for sultkatastrofen som stadig sprer seg i omfang. Foto: AP/Jerome Delay/Scanpix
SPRER SEG: En mann gråter ved sin datters grav. Hun er ett av ofrene for sultkatastrofen som stadig sprer seg i omfang. Foto: AP/Jerome Delay/ScanpixVis mer

Sultkatastrofen i Sør-Somalia sprer seg

En tredel av de 18 somaliske regionene rammet av ekstrem matmangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hungersnøden vil trolig forverre seg i løpet av de kommende fire månedene. Titusener av mennesker er allerede døde, blant dem mange barn, het det i en kunngjøring fra FNs enhet for matsikkerhet og ernæring i Somalia FSNAU mandag.

- Etter flere måneder med forferdelige bilder og tall fra Afrikas Horn, kan det ha vært vanskelig å fatte at situasjonen ville bli enda verre, men som ventet er sultkatastrofen nå i ferd med å spre seg. For lite finansiering er fortsatt en av de viktigste begrensningene på nødhjelpen, sier generalsekretær Torild Skogsholm i CARE Norge.

- Vi må sørge for at folk får den støtten de trenger for å komme ut av den onde fattigdomssirkelen, som gjør at de hvert år blir mer sårbare for tørke. Altfor lite midler er bevilget til forebyggende innsats, og jeg håper denne katastrofen vil bidra til at innsatsen trappes opp for å unngå nye katastrofer, framholder Skogsholm.

Ifølge FSNAU har den akutte matmangelen og tallet på dødsfall den forårsaker nå passert nivået for hungersnød i Bay-regionen sør i Somalia. Denne regionen regnes som en høyborg for den islamistiske opprørsbevegelsen al-Shabaab, som legger strenge begrensninger på nødhjelpsarbeidet i områder den kontrollerer.

(NTB)