Sultkatastrofen kommer

Den blodige borgerkrigen i Angola er slutt. Nå sulter folk i hjel i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre tusen mennesker står i fare for å bukke under i Huilaprovinsen hvis det ikke kommer hjelp utenfra, opplyser organisasjonen.

Leger uten grenser, MSF, har startet innsamlingsaksjon i Norge for å prøve å hindre katastrofen som kommer. De har etablert krisesenter i byen Galangue.

Sultkatastrofen kommer i kjølvannet av en av Afrikas lengste og blodigste borgerkriger, og et stort antall soldater fra den tidligere opprørsbevegelsen UNITA er blitt demobilisert og avvæpnet nettopp i Galangue.

Soldatene er kommet over Cubangoelva sammen med sine familier, og alt i alt er rundt 10.000 mennesker uten levebrød samlet i Galangue. Undersøkelser som er gjort av Leger uten grenser, viser at 25 prosent av barna under fem år i Galangueregionen lider av underernæring.

- Hundretusenvis av mennesker vil snart dø, dersom det ikke kommer i stand distribusjon av mat og en massiv mobilisering hos myndighetene og internasjonale hjelpeorganisasjoner, skriver Leger uten grenser i sin rapport.

Borgerkrig

Leger uten grenser har etablert mobile medisinske team med hovedkvarter i Galangue. Organisasjonen skal også opprette stasjoner for fordeling av mat i regionen.

De nærmeste ukene skal det opprettes medisinske sentra i provinsene Huambo, Huila, Malange, Cuanda Cubango og Bie.

Titusenvis av mennesker har vært isolert i områder som har vært rammet av borgerkrigen i årevis. Utenlandske hjelpeorganisasjoner har ikke sluppet inn, og befolkningen har vært mer eller mindre gisler hos de krigførende partene de siste tre årene.

Krigshandlingene har forhindret at bøndene har fått dyrke jorda, og mange er blitt drevet på flykt.

Fredsavtale

Angolas regjeringshær og opprørsbevegelsen UNITA undertegnet i begynnelsen av april en formell fredsavtale. Avtalen gjør slutt på en av Afrikas lengste og blodigste kriger.

Angolas forsvarssjef, general Armando de Cruz Neto, undertegnet avtalen i Angolas nasjonalforsamling sammen med UNITAs stabssjef, general Abreu Muengo Ukwachitembo.

Angolas president, Jose Eduardo dos Santos, og den midlertidige sivile lederen for UNITA, Paulo Lukamba «Gato», var vitner til undertegnelsen som gjorde formelt slutt på 27 år med krig. Fredsavtalen fulgte etter en midlertidig våpenhvileavtale som ble inngått noen dager tidligere. Hele fredsprosessen fikk ny kraft etter at UNITAs leder Jonas Savimbi ble drept i kamphandlinger i februar.

TRENGER NØDHJELP: Katastrofen i Angola kan bli gigantisk. Leger uten grenser ber om hjelp til å stoppe sultedøden.