Sultne isbjørner truer russisk landsby

Avmagrede isbjørner har trukket så langt inn mot en landsby i jakt på mat at innbyggerne holder seg innendørs. - Vi må tilpasse oss, sier forskere

I flere dager har 56 isbjørner kommet svært nær mennesker nordøst i Russland. Video: CNN / WWF. Reporter: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert

Dusinvis av sultne og avmagrede isbjørner har flyttet inn i områdene rundt en landsby nord i Russland, og innbyggerne frykter nå for sin egen sikkerhet, ifølge CBS News.

Ifølge klimaforskere er det klimaendringer som har skylda for situasjonen da det ikke er nok is ved kysten som isbjørnene kan bevege seg på for å jakte etter mat.

- Nesten alle er tynne

Det er til sammen rundt 60 isbjørnene som nå omringer områder rundt landsbyen Ryrkaypiy som ligger i regionen Chukotka, ifølge The World Wuld Fund for Nature (WWF).

Isbjørnene, som er avmagret og tydelig sultne, tvinger innbyggerne i landsbyen til å holde seg innendørs:

Offentlige arrangementer avlyses, barn eskorteres til og fra skolen, og flere frivillige har tatt på seg oppgaven med å overvåke området for å sørge for at isbjørnene holder seg unna.

- Nesten alle bjørnene er tynne, sier Tatyana Minenko, lederen for WWFs bjørnepatrulje i Ryrkaypiy i en rapport, skriver CBS News.

Ifølge Minenko er det både voksne og unge bjørner til stede rundt landsbyen. De har også funnet flere kadavre av hvalrosser der hvor isbjørnene oppholder seg.

NEDTAGGET: Isbjørnen, som ble filmet i Russland, er blitt nedtagget med skriften T-34. Video: Sergej Kavry Vis mer

- Må tilpasse oss

Selv om det ikke er uvanlig med isbjørnene så langt nord i Russland, er det likevel sjeldent at det kommer så mange som trekker såpass nærme en landsby med rundt 600 mennesker.

Eksperter understreker at sultne isbjørner ofte tiltrekkes av mat- og søppellukt, ifølge nyhetsbyrået.

- Større samlinger av isbjørner er blitt mer vanlig, og vi er nødt til å finne en måte å tilpasse oss for å unngå konflikter mellom mennesker og dyrene, sier Mikhail Stishov, koordinator for et prosjekt som undersøker biologisk mangfold i Arktis for WWF.

Foreslår evakuering

Ifølge Anatoly Kochnev, forsker ved Insitutt for Biologiske Problemer i Nord, er innbyggerne i Ryrkaypiy veldig bekymret for det stadig økende antall isbjørner som besøker byen.

Han har dessuten uttalt overfor det russiske nyhetsbyrået Tass at lokalbefolkningen burde vurdere å evakuere byen midlertidig.

Russiske myndigheter har likevel avvist at dette er nødvendig da situasjonen skal være under kontroll.

En lokal værmelding viser nemlig at temperaturene kommer til å synke i Ryrkaypiy mot helga, og isen ved kystområdet kommer dermed til å bli tykkere slik at isbjørnene kan fortsette jakten der istedenfor.

Dette er ikke første gang Russland opplever problemer med sultne og innpåslitne isbjørner; i februar ble det erklært unntakstilstand i regionen Novaya Zemlya Archipelago da dusinvis av isbjørner vandret rett inn i en lokal landsby.

Videoklipp viser at dyrene finner seg ganske til rette, og utforsker både boligbygg og naboområder i nærheten av landsbyen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer