Sultne USA-soldater matet av flyktninger

Forsyningslinjene for USAs styrker i Midt-Irak er nå strukket så nær bristepunktet at man i flere enheter har rasjonert på maten. I går fikk marineinfanterister mat av irakiske flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUWAIT BY (Dagbladet): Overkommandoen i Qatar nekter fornærmet for at frammarsjen mot Bagdad har tatt en pause, etter at flere nyhetsmedier har meldt at USAs styrker må ta en pause på fire til seks dager for å få fram forsyninger til soldatene i felten, med kilder blant amerikanske offiserer.

Et sted skulle det være så ille at soldatene bare fikk ett i stedet for tre måltider om dagen.

Enorme mengder

De siste dagene har vi sett både lengre og hyppigere kolonner med forsyninger på veiene fra Kuwait til Irak enn tidligere. Det er enorme mengder med varer som må fram til fronten, og den som måtte lure på hvorfor krig er så dyrt, burde sette seg ned i veikanten på hovedveien fra Kuwait by nordover til Irak.

Men overordnede offiserer fra USA avviser at dette skaper vansker for felttoget.

- Ingen har sagt til meg at vi skal ha fire til seks dagers pause, sa en fornærmet oberst Greg Gass i USAs 101. flybårne divisjon.

- Det er ingen pause på slagmarken. Om en formasjon ikke beveger seg en dag, betyr ikke det at det er pause, sa generalmajor Victor Renuart i USAs flyvåpen i militærkommandoens hovedkvarter for Irak-krigen i Qatar i går.

Om det bremser felttoget eller ikke, har de lange forsyningslinjene skapt vansker og gitt Jesu liknelse om den barmhjertige samaritan et nytt innhold i Irak. Marineinfanterister fra USA har fått mat av irakiske flyktninger i Sør-Irak på grunn av matmangel, fortalte nyhetsbyrået AFP i går.

Måtte rasjonere

Sersjant Kenneth Wilson opplyste at arabisktalende soldater kom i snakk med ei gruppe sivile flyktninger som var på vei mot byen Rafit i to busser.

- De hadde slaktet noen lam og kyllinger og kokte noen egg og poteter for å ha med seg på veien vekk fra fronten, sa Wilson.

Da bussene stanset et sted, ga de irakiske flyktningene fra seg mat til soldatene, som har vært nødt til å rasjonere stridsprovianten på grunn av vansker i forsyningslinjene lenger sør, sa han.

- Det var en nydelig gest. De ga oss egg og poteter, både til marineinfanteristene og soldatene fra hæren, sa soldaten Tony Garcma til AFP.

Ny slagplan

I denne krigen skulle USA forsøke en helt ny slagplan, nemlig å flytte forsyningsavdelingene framover sammen med de framrykkende styrkene, i stedet for at de kommer etter. Lange forsyningslinjer har i hele krigshistorien vært en akilleshæl i alle felttog. Den nye slagplanen er vanskelig å gjennomføre, ifølge militære analytikere. Nå ser det ut som at den har vært umulig å gjennomføre under felttoget i Irak.

BARMHJERTIGE SAMARITANER: Denne irakeren vinket til soldatene som patruljerte et område sør for Bagdad. Irakiske flyktninger ga også mat til amerikanske soldater, som har vært nødt til å rasjonere stridsprovianten.