Sumatra trues av nye vulkanutbrudd

Frykter vulkanene Krakatau og Talang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26.000 beboere er evakuert fra fjellsidene av en vulkan på øya Sumatra i Indonesia etter utbrudd tirsdag og natt til onsdag. Forskerne mener ytterligere to vulkaner i Indonesia er nær utbrudd.

Utbruddet i fjellet Talang begynte tirsdag, men ble mye kraftigere dagen etter. Enorme gasskyer la seg over området, men ingen mennesker ble skadet i utbruddet.

26.000 innbyggere fra fem landsbyer har evakuert området. Mange av dem har søkt ly i offentlige bygninger eller bor i teltleirer til faren er over.

Dominoeffekt

Onsdag sendte forskere ut varsel om at ytterligere to vulkaner, Anak Krakatoa på sørspissen av Sumatra og Tangkuban Prahu på øya Java, også kan være nær utbrudd.

Forskerne har registrert økt vulkanisk aktivitet og en økning i mengden gasser. Forsker Syamsul Rizal sier at den økte vulkaniske aktiviteten kan ha forbindelse med alle jordskjelvene i området i det siste. 600 mennesker mistet livet i det kraftige skjelvet 28. mars ved øya Nias.

– Kanskje vi nå ser en slags dominoeffekt, sier Rizal.

Rykteflom

Beboerne er svært engstelige etter å ha opplevd nesten daglige jordskjelv de siste ukene. Den nordligste provinsen på øya Aceh ble voldsomt rammet av jordskjelvet og flodbølgen 2.juledag i fjor.

VARME: Vulkanen i fjellet Talang sendte ut enorme gasskyer under utbruddet tirsdag og onsdag. Forskerne venter mer vulkanisk aktivitet. Foto: SCANPIX
VARME: Vulkanen i fjellet Talang sendte ut enorme gasskyer under utbruddet tirsdag og onsdag. Forskerne venter mer vulkanisk aktivitet. Foto: SCANPIX Vis mer

Ryktene spredte seg i voldsom fart via mobilmeldinger om at Sumatra nok en gang kan bli rammet av naturkatastrofer som jordskjelv, vulkanutbrudd og flodbølger.

– Vi hørte først om utbruddet klokken 03.30 tirsdag morgen og kunne høre voldsomme, buldrende lyder. Vi ble så redde at vi valgte å forlate landsbyen, sier Amrizal Rangkayo, som nå har søkt tilflukt i en av teltleirene.

Presidenten beroliger

Talang-fjellet er 2.800 meter høyt, og myndighetene utelukker ikke at flere kan komme til å bli evakuert. Aktiviteten i vulkanen er faretruende.

President Susilo Bambang Yudhoyono besøkte onsdag regionen og stoppet også i teltleirene for å berolige de evakuerte. Myndighetene mener at situasjonen er under kontroll, i henhold til de sikkerhetsregler som er innført.

Myndighetene har lagt ned forbud mot klatring i de vulkanske fjellene i Anak Krakatoa og Tangkuban Prahu. Foreløpig vil man vente med å evakuere landsbyene som ligger langs fjellsidene.

ROLIGERE:</B> 25 000 mennesker er flyttet fra hjemmene sine ved det vulkanske fjellet Talang på Sumatra. I dag mente forskerne at aktiviteten var litt lavere i vulkanen.
VENTER: Innbyggerne på Sumatra frykter at Talang skal få utbrudd når som helst. Tusenvis bor i teltleirer mens de venter på at noe skal skje.