Sun, men sant

Onsdag ga nye runder med IT-fall i USA og Europa. Her hjemme skjer altfor mye samtidig for både investorer og politikere. Følg med DnB, Eltek og Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut til at det kan gå mot en ny runde med fall på Nasdaq. Meglerhusene begynner å nedgradere en rekke sektorer innen telekom og IT etter at flere av disse sektorene har hatt sterk kursoppgang fra bunnen i april. Dessuten begynne de første resultatvarslene å komme, skal vi dømme ut fra det som skjedde tirsdag, da Sun Microsystems og EMC kom med nettopp slike.

Og i går kom det franske telekomgiganten Alcatel med sitt resultatvarsel. Det ser ut til at den kraftige oppbremsningen i teknologiinvesteringene også har nådd Europa med stor tyngde.

Mange mener riktignok at det på langt nær blir så mange resultatvarsler for andre kvartal som det var før førstekvartalstallene kom, rett og slett fordi forventningene nå er mye lavere. Men det var det flere som trodde om første kvartal også...

Teknologi fikk en kraftig nedtur i Oslo i går, også det delvis på nedgraderinger. Orkla Enskilda har kuttet estimatene sine for Merkantildata, og den seneste analysen fra meglerhuset er visstnok så pessimistisk at den nye akkumuler-anbefalingen (justert ned fra kjøp) må anses som ren høflighet overfor konsernsjef Tom Adolfsen.

Når telekomselskapene nå bruker mer tid på å snakke med hverandre om potensielle giftemål enn på drift og forretningsutvikling, er det en fare for at UMTS-utbygging og utstyrsinvesteringer kommer litt i bakgrunnen. Dessuten er det blitt mer fokus på avkastning på sysselsatt kapital i sektoren, og det kan gi lavere investeringer i mer usikre prosjekter. Derfor faller Eltek. I USA falt tilsvarende selskaper med mellom 6 og 10 prosent i går. Selv om Eltek fikk mye stryk i gårsdagens handel på Oslo Børs, kan aksjen falle under 100 kroner i dag.

Rir to hester

Det skjer svært mye i norsk finans- og nærngsliv om dagen. Faktisk så mye at finsansministeren i det ene øyeblikket blir nasjonalkapitalisitisk i Storebrand-saken, mens han i det andre forsøker å få utenlandske inevstorer til å kjøpe Statoil-aksjer dyrest mulig.

I går syntes finansministeren å være noe mindre bastant i spørsmålet om Folketrygdfondets rolle i Sampos bud på Storebrand. Han verken ville eller kunne instruere, som han sa i Stortinget i går. Derfor steg Storebrand i går.

I dagens utgave av Dagens Næringsliv omtales konsernsjefen i DnB, Svein Aaser, som sierssikker i spørsmålet om fusjon med nettopp Storebrand. Men det kommer ikke klart frem av intervjuet hvorfor eller hvordan Storebrand har tenkt å vinne frem. Aaser signaliserte ingen nye bud, men vil DnB absolutt ha Storebrand, må nok Aaser bla opp litt mer.

Problemet er at jo mer en slik oppfatning brer seg, desto mer kan kursen falle og gjøre tilbudet enda dyrere. DnB vil som kjent betale med aksjer, ikke kontanter.

Siste frist

Det er siste frist for levering av resultater for første kvartal, og derfor kommer en rekke 'sinker' med sine tall i dag. Det er blant andre C. Tybring.Gjedde, Awilco og Kenor.

Sistnevnte selskap, som driver gullgruvedrift, sendte i går ut en ferdigskrevet artikkel til landets redaksjoner med hint om at det ville bli svært spennende resultater som ville bli presentert og at aksjemarkedet ikke ville prise selskapet rett.

'Birkeland mener at mye skepsis og misnøye med fjorårets resultater er priset inn i kursen, og at han håper dette kan endres med solide tall, ' skriver Birkeland om seg selv i et Word-dokument han sendte til Finanskanalen.no.

Så får vi se om resultatet fra Kenor får markedet til å se på aksjen med nye øyne. Gullaksjer falt i alle fall på Wall Street i går som følge av et kraftig fall i gullprisen.

Og hvor blir det av kvartalsresultatet til Opticom...?

Gates

Følg med Bill Gates i dag. Han skal presentere sitt nye produkt Office XP, som inneholder de kjente programmene Excel, Word etc. Håpet er at det nye produktet vil erstatte dagens Office-pakker hos mange av de antatt 250 millioner brukerne av Office.

Oil service -sektoren falt litt i USA i går, og oljeprisen er ned over natten, så det blir lite støtte for denne sektoren på Oslo Børs i dag.

Men etter flere dager med fall på Nasdaq kan det hende at markedet satser på oppgang i kveld. Det blir nok derfor en blandet åpning med mulighet for noe kursoppgang utover dagen.

Klokken 10.00 kommer Norges Banks kredittindikator for april, som kan gi oss en pekepinn på om Gjedrem mente noe annet med kronikken i Aftenposten enn å fortelle politikerne hva den nye pengepolitikken - som de allerede hadde vedtatt - egentlig innebærer.