Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sund-siktet fikk bli på grunn av Irak-tilstand

Den 20 år gamle irakiske flyktningen som er fengslet i forbindelse med drapet på Inger Sund (69) i oktober i fjor, oppfylte ikke kravene til asyl, men fikk bli i Norge på grunn av situasjonen i hjemlandet. Dette til tross for at han var dømt for en rekke lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik fikk 20-åringen bli i Norge av såkalte «beskyttelsesgrunner», selv om han ikke oppfylte kravene til asyl. Oppholdstillatelse fikk han likevel på grunn av den generelle sikkerhetssituasjonen i hjemlandet Irak under Husseins regime.

- Når det gjelder irakere som søkte om oppholdstillatelse i fjor høst, fikk samtlige innvilget søknaden på grunn av de generelle sikkerhetsforholdene i hjemlandet, sier fungerende informasjonssjef i Utlendingsdirektoratet, Are Sauren.

I oktober 2002 ble Inger Sund ranet og drept i sin leilighet på Adamstuen i Oslo, etter at hun hadde vunnet 30.000 kroner på bingo. Den irakiske flyktningen ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for medvirkning til ranet.

Hovedmann

Den antatte hovedmannen bak drapet, som skal være 24 år, befinner seg trolig i Tunisia. Norge har ingen utleveringsavtale med landet, og det er derfor lite norsk politi kan gjøre for å få fatt i ham.

24-åringen har søkt asyl både i Norge og i Tyskland. I slutten av januar i år ble sendt direkte fra arrest i Tyskland hjem til Tunisia. Et par uker senere fikk norsk politi bekreftet at 24-åringens fingeravtrykk stemte overens med fingeravtrykk funnet i Inger Sunds bolig. Men da hadde allerede 24-åringen kommet seg hjem.

Slapp fri

Den 20 år gamle irakiske flyktningen som onsdag ble varetektsfengslet,er dømt for flere forbrytelser i Norge siden han kom til landet 9. november 1999.

20-åringen kom uten identitetspapirer, men skal ha oppgitt at han var fra Basra i Sør-Irak. Like etter at han hadde søkt om asyl som enslig mindreårig, forsvant han for myndighetene, skriver VG.

20. juni 2000 ble han pågrepet av norsk politi, men løslatt kort tid etter. Etter gjentatte purringer møtte han fram til asylintervju i juli 2001.

Bare noen uker etter intervjuet fikk han midlertidig arbeidstillatelse, til tross for at han da var under etterforskning for hele 12 straffbare forhold.

Mistanke

I mai 2002 ble 20-åringen dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 5.000 kroner, etter å ha blitt funnet skyldig forsøk på grovt tyveri, bedrageriforsøk, to helerier og overtredelse på løsgjengerloven, skriver VG.

Mannen erkjente ingen av forholdene med unntak av brudd på løsgjengerloven. I dommen sto det blant annet at han hadde tilpasset seg det norske samfunnet dårlig.

(NTB)