Sundtoft: - Handlingslammelse er det siste vi trenger

Natur og Ungdom krever handling etter ny klimarapport.

 HANDLINGSLAMMELSE :  Tine Sundtoft mener klima-pessimisme kun skaper handlingslammelse. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HANDLINGSLAMMELSE : Tine Sundtoft mener klima-pessimisme kun skaper handlingslammelse. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under seremonien i Oslo mandag kalte hun rapporten det mest komplette bildet av virkningene av klimaendringene vi noen gang har hatt.

- Vi må ikke la pessimismen ta overhånd. Det er ingen grunn til det. Pessimisme skaper kun handlingslammelse, og det er det siste vi trenger, sa Sundtoft.

Seks av de 310 forskerne bak rapporten er norske, og fem av disse var til stede for å presentere rapportens funn og overlevere en kopi til Sundtoft.

En av dem er Pål Prestrud. Han framholdt at arter og økosystemer over hele verden påvirkes av klimaendringene.

- Angår alle
- Klimaendringene angår oss alle, sa Prestrud, som er direktør for Statens naturoppsyn og tidligere leder for forskningsinstituttet CICERO.

- Hvis vi fortsetter som vi gjør i dag, får det vesentlige konsekvenser for økosystemene på land. Noen av dem kan bryte sammen, sa Prestrud.

 ISSMELTING :  Klimaendringene gjør det vanskeligere for de lokale fiskerne fra Ilulisat, Grønland. Fiskebåt ute og fisker på Grønland - isfjellene i fjorden i bakgrunn utenfor Ilulissat. Den mektige innlandsisen kalver i Diskobukten utenfor Illuisat og skaper enorme isfjell. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
ISSMELTING : Klimaendringene gjør det vanskeligere for de lokale fiskerne fra Ilulisat, Grønland. Fiskebåt ute og fisker på Grønland - isfjellene i fjorden i bakgrunn utenfor Ilulissat. Den mektige innlandsisen kalver i Diskobukten utenfor Illuisat og skaper enorme isfjell. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Han pekte på at utbredelsesområdene til mange arter er blitt påvirket av forandringene i klimaet. Mer vegetasjon på tundraen i Arktis har endret økosystemene her fullstendig.

Regnskogen i Amazonas og tundraen i Arktis er blant naturområdene som er utsatt for store negative konsekvenser av klimaendringene framtiden, ifølge Prestrud.

Krever handling
Det er del to av den femte rapporten fra klimapanelet som blir lagt fram mandag. Delrapporten omhandler virkninger, sårbarheter og tilpasning til klimaforandringer. Rapporten slår fast at menneskeskapte klimaforandringer er i gang, og at konsekvensene kan bli svært alvorlige i løpet av dette århundret.

Videre foreslår rapporten tiltak for å redusere risikoen ved klimaendringene gjennom tilpassing og utslippsreduksjoner.

Sterkere og hyppigere ekstremvær, mat- og vannmangel er noe av det vi har i vente om utviklingen fortsetter. Natur og Ungdom krever handling fra Norges politikere.

— Denne rapporten viser oss hva vi har i vente om ikke vi trår til for å kutte klimagassutslipp nå. Norge gjør i dag altfor lite i kampen mot klimaendringene. Jeg håper denne rapporten blir en vekker for regjeringen og får den til å handle, sier Olav Aga, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

 LANGT TIL LAND :  Klimaendringene i nord fører til at isbjørnen må svømme stadig lenger. FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet
LANGT TIL LAND : Klimaendringene i nord fører til at isbjørnen må svømme stadig lenger. FOTO: Aleksander Nordahl/ Dagbladet Vis mer

Rapporten sier at global matproduksjon vil gå ned, samtidig som etterspørselen vil øke.

— Hvordan vi forvalter våre matressurser handler om å sikre våre etterkommere muligheten til å dyrke mat på egen jord. Alle land har en plikt til å produsere mat til egen befolkning, og da må Norge ta i bruk sine naturgitte ressurser. Norsk landbruk kan på den måten være solidarisk, bærekraftig og miljøvennlig. Industrielt landbruk vil aldri være en del av løsningen, fortsetter Aga.

(NTB/Dagbladet)


 AMAZONAS BRENNER :  Avskoging av regnskog er den nest største kilden til menneskeskapte klimagassutslipp. For bøndene i Amazonas-jungelen er det å brenne skog er den billigste og enkleste måten å rydde skog på. Fra lufta kan man se røyk, ild og flammer fra småbrukernes bål og åkerlappene de har ryddet i urskogen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
AMAZONAS BRENNER : Avskoging av regnskog er den nest største kilden til menneskeskapte klimagassutslipp. For bøndene i Amazonas-jungelen er det å brenne skog er den billigste og enkleste måten å rydde skog på. Fra lufta kan man se røyk, ild og flammer fra småbrukernes bål og åkerlappene de har ryddet i urskogen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer