Sundtoft får kjeft for mais-svar

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) snakker ikke sant når hun påstår at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år, hevder de rødgrønne partnerne Sp og SV.

- SNAKKER IKKE SANT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft får hard medfart av de rødgrønne partiene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- SNAKKER IKKE SANT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft får hard medfart av de rødgrønne partiene. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg lærer mine barn å ikke skylde på andre. Det Sundtoft gjør, er drøyt, og det hun sier, er feil, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

Den tidligere miljøvernministeren medgir at det pågikk en diskusjon om å tillate genmodifiserte produkter av mais, men at en konklusjon aldri ble trukket.

- Derfor var slike produkter heller ikke tillatt, sier han.

Solhjell får full støtte av Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

- Disse maistypene ble aldri tillatt solgt i Norge av den rødgrønne regjeringen. Tvert imot hadde vi helt til vi gikk av en svært restriktiv holdning til genmodifiserte produkter, sier han.

- På dypt vann Vedum mener Sundtoft er på dypt vann etter at hun i et intervju med Bergens Tidende onsdag ble forstått dit hen at regjeringen nå hadde åpnet for import av genmodifisert mais til mat og videreforedling.

Klima- og miljøverndepartementet presiserte deretter overfor NTB at slike produkter automatisk er godkjent i Norge fordi de er godkjent i EU og fordi Norge ikke har vedtatt et forbud.

Torsdag skriver departementet i en pressemelding at det er feil at regjeringen har fattet vedtak om genmodifisert mais og framholder at de to GMO-produktene har «i praksis vært godkjent for omsetning» i flere år.

- Det er ikke første gang denne regjeringen skylder på den forrige regjeringen for beslutninger de selv har ansvaret for. De har sittet ved makten i over et år, ansvaret for denne åpningen for genmodifisert mat er Sundtofts og Høyres egen, sier Sp-lederen.

Kjemikalier - Maisen utgjør ingen uakseptabel risiko for miljøet eller norske forbrukere. Det har Miljødirektoratet slått fast med faglig forankring, sa miljøminister Tine Sundtoft i intervjuet med Bergens Tidende.

Men ifølge Bård Vegar Solhjell er ikke hensynet til folkehelsen eller miljøet i Norge hovedinnvendingen mot genmodifisert mais.

- Det blir brukt store mengder miljøskadelige kjemikalier i den lokale produksjonen av disse maistypene, det er hovedproblemet, sier Solhjell.

Sundtoft mener den store skepsisen mot produktene vil føre til at etterspørselen uansett ikke vil øke.

- Fiskefôrprodusenter i Norge har i mange år hatt anledning til å bruke 19 forskjellige genmodifiserte fôringsingredienser gjennom en dispensasjon fra Mattilsynet. Men produsentene har likevel valgt ikke å bruke dem.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke beroliget av signalene fra regjeringen og sier han vil gjøre hva han kan for å få Stortinget til å stanse eventuell omsetning av genmodifiserte produkter i Norge.

(NTB)


KRITISK: SV-nestleder Bård Vegar Solhljell sier det ikke er hensynet til folkehelsen eller miljøet i Norge som er hovedinnvendingen mot genmodifisert mais.
 Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: SV-nestleder Bård Vegar Solhljell sier det ikke er hensynet til folkehelsen eller miljøet i Norge som er hovedinnvendingen mot genmodifisert mais. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer