Sunni-opprørere sprengte bønnetårnene i berømt moské

Statsministeren ber USA om forsterkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opprørere har i et bombeangrep i 09-tida lokal tid ødelagt begge de høye minaretene i den sjiamuslimske al-Askari-moskeen i Samarra, melder nyhetsbyrået AP, som siterer irakiske politikilder.

Da bygningen, også kjent som «Den gyldne moské», ble rammet av en stor eksplosjon i februar 2006, utløste det for alvor den sekteriske voldsspiralen i Irak. Den gang skal sunnimuslimske militante knyttet til al-Qaida ha stått bak.

Ifølge FN mistet 34 452 sivile irakere livet i 2006 som følge av kampene mellom ulike muslimske grupperinger. Som en grotesk markering av ettårsdagen for 2006-bombingen ble et marked angrepet 12. februar i år, bomber som alene tok livet av over 80 mennesker.

- Tre dagers sørgeperiode

Dagens angrep kan føre til en ny eskalering av det ekstreme sekteriske hatet i Irak, og statsminister Nouri al-Maliki satt i formiddag i et møte med amerikanse militære ledere for å be om forsterkninger i Samarra.

Samtidig har den anti-amerikanske fryktede sjialederen Muqtada al-Sadr allerede kommet på banen og bedt om tre dagers landesorg etter bønnetårnenes fall.

Han har foreløpig ikke oppfordret til voldelige hevnangrep, ifølge AP.

Al-Askari-moskeen skal inneholde gravplassene til den 10. og 11. imam, Muhammeds etterkommere, og bygningen er en av sjiamuslimenes viktigste helligdommer. Etter at den berømte, gyldne kuppelen ble ødelagt i fjor har moskeen vært stengt, men USA lovet etter bombingen å gjenoppbygge den 102 år gamle moskeen.

RØYKLAGT: Området var innhyllet i røyk etter angrepet i morges, som kan ha blitt utført med granatkastere. Foto: DIA HAMID / AFP
RØYKLAGT: Området var innhyllet i røyk etter angrepet i morges, som kan ha blitt utført med granatkastere. Foto: DIA HAMID / AFP Vis mer

- Skjøt mot vaktene

Den gjenværende, uskadde bygningsmassen har det siste året vært voktet av  militære styrker. Ifølge CNN skal bevæpnede opprørere i morges ha åpnet ild mot vaktene, før angriperne tok seg inn i moskeen og plantet eksplosivene som de like etter detonerte.

Store styrker fra politiet og irakiske militære strømmet etter bombingen til for å holde folk unna, blant annet ved å skyte i lufta.

- Vi har bare fått foreløpige rapporter selv, og sjekker det ut, sier kaptein Jennifer Nihill i den amerikanske hæren på stedet til AP.

Sunni-opprørere sprengte bønnetårnene i berømt moské
<B>FØR:</B> De to minaretene ruvet fortsatt nesten uskadd etter angrepet i fjor.
<B>NÅ:</B> I dag ble bønnetårnene jevnet med jorda.