Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Sunniva forbereder seg på isolat-fødsel

Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV, har coronaviruset, og straks termin. Hun forbereder seg nå på å føde på isolat, og uten ektemannen.

SNART TERMIN: Sunniva Holmås Eidsvoll har coronaviruset og skal straks føde sitt andre barn. Foto: Privat
SNART TERMIN: Sunniva Holmås Eidsvoll har coronaviruset og skal straks føde sitt andre barn. Foto: Privat Vis mer

- Jeg prøver å innstille meg på det. Det er veldig sannsynlig at det kan skje, og jeg får jo ikke påvirket det på noe vis, sier Sunniva til Dagbladet.

Forrige tirsdag fikk Sunniva bekreftet at hun er smittet av coronaviruset, og med terminen 8. april bare to uker unna, ligger det an til å bli en annerledes fødselsopplevelse når Sunniva og ektemannen Heikki Holmås blir foreldre for andre gang.

Det var Babyverden som omtalte saken først.

- Symptomene oppsto forrige lørdag, men jeg har kjent meg bedre i går og i dag, sier Sunniva.

Har fortsatt håp

Hun vet ikke hvor hun har blitt smittet, men mistenker at datteren og mannen kan ha vært syke før henne. De holder seg for tiden i karantene.

- Man må være isolert i sju dager etter at man har blitt frisk, men jeg har et håp om jeg kan rekke det før fødselen, sier hun.

Sunniva tenker imidlertid at sjansen er stor for at hun må føde på isolat, og uten mannen.

Om man er smittet eller har symptomer blir man isolert, og behandlet av helsepersonell i fullt smittevernutstyr. Verken partner eller andre får heller være med på fødselen. Det samme gjelder for smitte eller symptomer hos partneren.

- Jeg tror ikke han synes det er noe kult, og jeg har veldig lyst til at begge skal være til stede. Den eneste måten jeg tror vi begge kan være med er om barnet kommer etter termin, og det kan vi jo ikke påvirke, forteller hun.

- Men jeg tenker at det er verre situasjoner man kan være i, og man blir jo godt ivaretatt av helsevesenet. Å føde uten mannen min, det skal jeg klare.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

- Spesielt for alle fødende

Sunniva peker på at det er en spesiell situasjon for alle som får barn i disse tider. Fødeavdelingene landet rundt har gjennomført omfattende tiltak for å kunne ta imot smittede, og for å redusere smitterisikoen.

Blant annet er barsel helt stengt for besøkende.

På Ullevål, der Sunniva skal føde, forteller Lene Kristin Myhre Bachmann, foretakstillitsvalgt for Den norske jordmorforening ved Oslo universitetssykehus, at de har en egen ordning for gravide med mistenkt eller bekreftet smitte.

- Vi har bygd ut den ene fødeavdelingen vår slik at den kan ta imot smittede pasienter, men vi har så langt ikke hatt behov for å bruke den, forteller hun til Dagbladet, og legger til:

- De gravide og fødende blir godt ivaretatt, selv om situasjonen er spesiell.

OUS opplyser også på sine nettsider at om du er gravid eller fødende, og smittet med coronaviruset, eller venter svar på en test, så må du gi beskjed til fødestua før du kommer.

- Er ikke alene

Også på Haukeland sykehus i Bergen står en fødestue for coronasmittede klar.

- Hvis kvinnen er mistenkt smittet eller smittet vil hun bli møtt av vaktleder ved inngangen som gir henne munnbind på og deretter leder henne til fødestue hvor det nødvendige verneutstyret som skal brukes under fødsel er tilgjengelig, sier Susanne Albrechtsen, klinikkdirektør på Kvinneklinikken på Haukeland, til Dagbladet.

- Kan smittede kvinner risikere at de må være mye alene?

- De fødende er ikke alene, vi vil fortsatt sikre at kvinnen har jordmor til stede i aktiv fødsel, forsikrer Albrechtsen.

Kari Aarø, politisk leder i Jordmorforeningen, forteller til Dagbladet at alle landets fødeavdelinger nå skal ha lagt til rette for å hindre smitte.

Hele Norges coronakart