- Sunnmøre gikk i svart

Nattens ekstreme uvær sendte kraftprodusenten Tafjord ut i mørket. Deler av Romsdalen fortsatt uten strøm

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÅNDALEN (Dagbladet): Tafjord kraft på Vestlandet mistet sin kontakt med sentralnettet i Norge. Pressekontakt i Tafjord, Kari Løken, stod midt i en svært kaotisk situasjon da hun ved halv ett-tiden i natt utredet for Dagbladet hvorfor alle husstander i deres nett var uten strøm.

- Ålesund, Sula, Giske og Norddal er gått i svart. Vi er knyttet til det sentrale nettet i Norge via Sunndalsøra. Våre egne stasjoner i Tafjorden må vi starte opp igjen manuelt, sier hun.

Kaotisk natt Kraftselskapet jobbet på spreng med å få tak i mannskaper de kunne sende opp i fjellet for å få i gang egen kraftproduksjon.

- Stasjonene våre ligger ganske høyt oppe i fjellet og dit må vi ha folk. Vi har så mange- og store problemer akkurat nå, at vi er nødt å sende ut folk for å gjøre jobben manuelt. Normalt kunne vi fjernstartet stasjonene, sier hun.

Fikk i gang egne turbiner Klokken halv fem natt til mandag hadde situasjonen blitt langt lysere for strømkundene på Sunnmøre.

- Tafjord Kraft fikk litt før 02 00 strømmen tilbake hos de fleste husstander i Ålesund, Sula, Giske og Norddal kommune, sier pressekontakt i selskapet Kari Løken til Dagbladet.

Men problemene stopper ikke der. Akkurat nå har Tafjord Kraft kalt inn absolutt alt mannskap som er tilgjengelig. For strømnettet er fullt av feil.

- Vi må ha mye folk ute i natt og samtidig må vi greie å få tak i enda mer personell til i morgen. For nå er det veldig mye feil i nettet, sier Løken.

Løken ønsker ikke å kommentere sårbarhet eller den aktuelle beredskapssituasjonen for Tafjords nett. På spørsmål fra Dagbladet om det nå ville ha vært greitr med et mobilt gasskraftverk, svarer hun diplomatisk:

- Jeg kan si så mye at det hadde vært veldig fint om kraftlinja Ørskog-Fardal hadde vært på plass. Da hadde vi hatt en tilknytting sørfra og vi hadde ikke vært så sårbare som vi er nå.

Også store deler av Romsdalen er uten strøm. Blant annet i Rauma kommune. Klokken 21.30 gikk strømmen på strekningen Åndalsnes-Vestnes. Dette nettet blir driftet av Rauma Energi.

De melder at sørsiden av Romsdalsfjorden på strekningen Måndalen til Vikebukt, er all strøm nede. Deler Isfjorden og Nordsiden av Rauma kommune er også ute.

- Vi er koblet på Grytten kraftknutepunkt i det norske sentralnettet og vi har kontakt der siden Åndalsnes har strøm. Det er mye feil i distribusjonsnettet ute lokalt som skaper problemene. Vi har folk ute nå som jobber med en feil på Hovde, hvor et tre har falt over linja. Det er håp for at deler av bårt nett kommer tilbake i natt, melder de til Dagbladet klokken 01.35