Color Line-sjef Trond Kleivdal tar et viktig skritt mot visjonen om nullutslipp. Foto: Eivind Yggeseth 
Color Line-sjef Trond Kleivdal tar et viktig skritt mot visjonen om nullutslipp. Foto: Eivind Yggeseth Vis mer

Sunnmøring bygger verdens største hybridferge

Bellona jubler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finansavisen kan fortelle at fergereder Olav Nils Sunde vil satse over en milliard kroner på en ny hybridferge til ruten Sandefjord–Strömstad.

Sundes fergerederi, Color Line, har i løpet av noen år investert rundt åtte milliarder kroner i nye skip, terminaler, miljø og teknologi på sine linjer til Tyskland og Danmark. Nå står ruten mellom Vestfold og Bohuslän for tur.

Verdens største

- Vi har brukt tid på å planlegge det som pr. i dag ligger an til å bli verdens største hybridferge. Den kommer til å smyge seg inn i havnen i Sandefjord; støyen vil være minimal når den går på batterier, sier konsernsjef Trond Kleivdal til Finansavisen.

Ifølge Finansavisen skal skipet, som foreløpig befinner seg på tegnebrettet, erstatte Color Lines eldste bil- og passasjerferge «Bohus», i 2020. Da vil «Bohus», som er oppgradert flere ganger, nærme seg 50 år.

2.000 passasjerer

Nybygget får nesten dobbelt så stor kapasitet og kan frakte 430 personbilenheter på en tur over Ytre Oslofjord. Om bord blir det plass til 2.000 passasjerer.

Flere skipsverft har gitt tilbud på byggingen av det 160 meter lange skipet, og ifølge Kleivdal har rederiet nå en «shortlist» over de mest aktuelle. Han bekrefter at norske verft er blant disse, men vil ikke si noe mer om byggeprisen enn at det er snakk om en milliardinvestering.

Bellona jubler

Bellona-stifter Frederic Hauge gleder seg over at dieselmotoren byttes ut med batteridrift ved inn- og utseilingen i Sandefjord.

- Det er et stort teknologisk og miljømessig fremskritt og vil merkes godt av naboer, passasjerer og ansatte. At Color Line også begynner med hybridteknologi på skip er banebrytende, sier Hauge til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Sjefstrateg spår fest på Oslo Børs
Hegnar: - Gøyalt fra MDG