TØFFERE TIDER: Sverre Farstad og familien sitter igjen med smuler etter å ha skattet mye av verdier som ikke lenger finnes. Foto: Iván Kverme.
TØFFERE TIDER: Sverre Farstad og familien sitter igjen med smuler etter å ha skattet mye av verdier som ikke lenger finnes. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Sunnmøring har betalt 330 mill. kr i formuesskatt for verdier på 4,3 mill.

Sverre Farstad betalte formuesskatt i 25 år. Så forsvant verdiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I fredagens utgave av Finansavisen kan vi lese at Sverre A. Farstad og familien bak Farstad Shipping har betalt 330 millioner i formuesskatt siden børsnoteringen i 1992. I dag har aksjene en verdi på 4,3 millioner.

«Det siste utbyttet var ikke populært blant bankene. Men vi trengte pengene til å betale formuesskatten», sa Sverre A. Farstad til Finansavisen for to år siden.

Verdiene smuldret bort

Oljekrisen hadde laget hakkemat av verdiene i Farstad Shipping. Krisen endte med at obligasjonseierne vannet ut aksjonærene kraftig før selskapet ble fusjonert inn i Solstad slik at det ble Solstad Farstad.

Én gammel Farstad-aksje ble til 0,028 Solstad Farstad-aksjer. Familien har gjennom de 25 årene på Oslo Børs sittet med rett oppunder 46 prosent tilsvarende nær 18 millioner Farstad-aksjer. Ifølge Finansavisen var de for få år siden verdt 2,7 milliarder kroner. I dag utgjør disse aksjene 500.000 Solstad-Farstad-aksjer med en børsverdi på skarve 4,3 millioner kroner.

Vurderte London

Farstad ble for to år siden spurt om han ikke hadde vurdert å flytte til utlandet.

«Ja, vi vurderte for lenge siden å flytte til London, men er for glad i Ålesund og den maritime klyngen her», svarte Farstad. Kjærligheten har kostet ham og familien 330 millioner kroner gjennom de 25 årene selskapets aksjer har vært notert på Oslo Børs.

Sverre A. Farstad har ikke besvart Finansavisens henvendelser vedrørende verdiutvikling og formuesbeskatning av Farstad-verdiene.

Andre økonominyheter:
Tøft boligmarked? Fikk 159.000 kroner kvadratmeteren på Grünerløkka
Anbefaler ti aksjer