Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sunnmøringer slåss om slepebåt i Marokko

- Kapret av sjørøver-aksjonær, som har kidnappet mannskapet, hevder sjef i rederlaget. - Bare tøv, sier motparten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I den lille bygda Syvde på Sunnmøre har en opphetet økonomisk strid om slepebåten «Ocean Lady» for lengst vært innom rettssystemet. Men konflikten toppet seg forrige helg, da en av partene gikk fysisk til verks.

- Kapret i Casablanca

Slepebåten lå da til kai i Casablanca, der den ifølge rederlaget Northern Salvor AS ventet på at en rumensk skipper skulle mønstre på.

Men før det skjedde dukket Helge Voldsund fra Syvde opp sammen med kona og en polsk skipper, en tidligere ansatt i Northern Salvor. De tre gikk ombord, tok kommandoen over båten og skrev nye arbeidsavtaler med mannskapet.

- «Ocean lady» er kapret i Middelhavet. Vi ser på dette som et sjørøveri, sier styreleder Svein Sørdal til Sunnmørsposten.

Han mer enn antyder at Voldsund urettmessig gikk ombord, tvang mannskapet til å jobbe videre og kontrollerte deres kontakt med omverdenen. Sørdal har anmeldt saken til politiet, og har prøvd å involvere Kripos i jakten på den «kaprede» båten.

- I dag har vi lokalisert båten via samtaler mannskapet har hatt med sine pårørende. Den befinner seg trolig utenfor Marokko ennå. Vi begjærer båten stanset i de landene den måtte dukke opp, men vi er først og fremst opptatt av mannskapet har det bra, hevder Sørdal overfor Dagbladet.no.

Sørdal betegner Voldsund og kona som minoritetsaksjonærer, med til sammen rundt 8,5 prosent eierandel i Northern Salvor.

Sunnmøringer slåss om slepebåt i Marokko

- Når de har mindre enn ti prosent av aksjene har de ingenting de skulle ha sagt, og har ingen form for myndighet over båten. Dette er kapring og frihetsberøvelse, sier han.

- «Sjørøveren» offisiell eier

Da Dagbladet.no i dag ringte Voldsund, viser det seg at han er kommet hjem til Syvde etter det afrikanske stuntet og er svært oppgitt over Sørdals versjon.

- «Ocean Lady» lå til kai på en strengt bevoktet militærbase i Casablanca. Både marokkanerne og tyrkiske marinesoldater som var på besøk ville ha skutt meg på stedet om jeg hadde forsøkt meg på noen kapring. Alle skipsdokumentene står i mitt navn, så jeg kunne korrekt og uten problemer klarere ut båten og melde fra til havnevakta da vi dro, forteller den angivelige sjørøveren til Dagbladet.no.

Ifølge Voldsund hadde tre rumenere og to polakker ombord ikke fått lønn siden februar fra Northern Salvor, og hadde knapt med mat ombord. Nå har han ansatt dem i sitt nye selskap Elmar Maritime.

- Northern Salvor er et selskap som er totalt insolvent, og jeg vurderer å begjære dem konkurs, sier Voldsund, som hevder han i flere måneder har prøvd å få i stand et møte med Sørdal.

- Dette burde vært løst med dialog. Det er Sørdal som har drevet piratvirksomhet, med selskapet bak ryggen på meg, konstaterer mannen som i det minste akkurat nå har kontroll over «Ocean Lady» gjennom sin polske skipper.

- Komplisert

KAPRET I MAROKKO? «What in heaven\'s name brought you to Casablanca?», spurte Captain Renault i filmen som gjorde byen udødelig. I dette tilfellet er svaret «Ocean Lady», en velbrukt taubåt.
KAPRET I MAROKKO? «What in heaven\'s name brought you to Casablanca?», spurte Captain Renault i filmen som gjorde byen udødelig. I dette tilfellet er svaret «Ocean Lady», en velbrukt taubåt. Vis mer

Båten er panamaregistrert, ifølge Voldsund med ham som eneeier i alle originale papirer, mens Sørdal hevder Northern Salvor som selskap har eierskapet.

- Dette er en komplisert sak, siden det er et panamaregisrert fartøy som er utenfor norsk område, sier lensmann Thor Sæther i Vannylven til Sunnmørsposten.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få utdypende kommentarer fra politiet i ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling