Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sunnmørsk møbelgigant i kamp for transpersoners toalett-rettigheter

På barrikadene med Bruce Springsteen mot omstridt lov i USA.

MØBEL-PROTEST: - Vi ville vise at vi som bedrift er opptatt av likeverd, og at det gjenspeiler seg i Ekornes' verdier, så vi ønsket å gjøre en markering overfor guvernøren i North Carolina, sier Ekornes-sjef Olav Holst-Dyrnes om møbelprodusentens protest mot en ny toalett-lov rettet mot transseksuelle. Foto: Ekornes
MØBEL-PROTEST: - Vi ville vise at vi som bedrift er opptatt av likeverd, og at det gjenspeiler seg i Ekornes' verdier, så vi ønsket å gjøre en markering overfor guvernøren i North Carolina, sier Ekornes-sjef Olav Holst-Dyrnes om møbelprodusentens protest mot en ny toalett-lov rettet mot transseksuelle. Foto: Ekornes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars i år vedtok den amerikanske delstaten North Carolina en lov om at transpersoner - personer som føler at de har et annet kjønn enn det de er født med - må velge offentlig toalett ut fra kjønnet som ble registrert ved fødsel.

Dette har utløst et skred av protester fra folk som frykter for minoriteters rettigheter i USA, blant dem rockestjernen Bruce Springsteen.

Nå går også den sunnmørske møbelgiganten Ekornes på barrikadene mot den nye loven.

- Gjør diskriminering lovlig I et brev til guvernør Pat McCrory fra det republikanske partiet, går Ekornes' USA-sjef Peter Bjerregaard knallhardt ut mot den nye loven. Brevet ble omtalt i bransjebladet Furniture Today den 7. april.

«[Den nye loven] er en eklatant og fullstendig mangel på respekt for inkludering, likhet og grunnleggende menneskerettigheter, ikke bare for folk i North Carolina men langt videre. Du har gjort det lovlig å diskriminere mot hvem som helst ut fra rase, religion, farge, nasjonal opprinnelse, kjønn, handikap, biologisk kjønn eller seksuell orientering. Vi er ikke enige i dette, støtter det ikke og det går fullstendig på tvers av verdier om inkludering og mangfold som Ekornes og hele vår bransje representerer», skriver Bjerregaard.

Mot slutten av brevet skriver Bjerregaard at Ekornes vil vurdere å flytte sin produksjon fra North Carolina, slutte å stille ut på møbelmessen i High Point og slutte å bruke penger i delstaten, dersom ikke loven straks reverseres.

Markerte uenighet Dersom noen skulle tro at det dreier seg om et solo-utspill fra Bjerregaard, må de tro om igjen.

Administrende direktør Olav Holst-Dyrnes i morselskapet Ekornes ASA i Sykkylven er godt orientert om brevet, etter at han i helga var i North Carolina på møbelmessen i High Point. Der ble den nye loven et samtaleemne mellom deltakerne.

- Flere deltakere ønsket å boikotte messen, fordi de mente at loven var diskriminerende, og ikke fremmet likeverd uavhengig av rase, kjønn og hva det måtte være, forteller Holst-Dyrnes.

En boikott syntes han ikke var noen god idé. Møbelprodusenten har valgt å markere sin uenighet med loven på en annen måte.

Ekornes' verdier - Vi ville vise at vi som bedrift er opptatt av likeverd, og at det gjenspeiler seg i Ekornes' verdier, så vi ønsket å gjøre en markering overfor guvernøren i North Carolina, sier Holst-Dyrnes.

Han forklarer at det ikke bare er innholdet i loven - enkelt sagt at kjønnet ved fødselen skal avgjøre om en transperson skal gå på offentlige toaletter for kvinner eller for menn - som fikk Ekornes til å sende brevet.

- Det er viktig å se på konteksten som dette har fått i USA, og da ser vi at dette dras videre til rettigheter for homofile og lesbiske og andre, og trenden er at de prøver å begrense den utviklingen som har vært med hensyn til like rettigheter for alle, sier Holst-Dyrnes.

Avventer Ekornes-sjefen svarer slik på hvor sannsynlig det er at selskapet faktisk iverksetter tiltakene som omtales i brevet, blant annet å avvikle produksjonen i North Carolina:

- Vi ønsker å ha en dialog med myndighetene. Jeg var selv på messen i High Point i helga, og var i et møte med lokale myndigheter, og da gjentok vi vårt syn på dette.

- Når vil dere ta en beslutning på om dere gjennomføre disse tiltakene?

- Det er ikke mulig å si. Nå vil vi vente, og se hva som skjer, sier Holst-Dyrnes.

Den amerikanske drømmen Ekornes-sjefen forteller at det er stor oppmerksomhet om saken i USA, og stor motstand mot loven. Blant annet har CNN gitt saken stor plass i sine sendinger.

- Bruce Springsteen har avlyst en konsert i North Carolina, sier Holst-Dyrnes.

- Hvordan føles det å være på lag med Bruce Springsteen?

- Det jeg oppfatter at han og vi mener er at det skal være likeverd for alle og like rettigheter for alle. Det er den amerikanske drømmen, sier Holst-Dyrnes, som ikke kan dy seg for å legge inn et lite salgsargument for Ekornes-møbler:

- Vi vil gjerne sammenlignes med The Boss som gir 100 prosent i alle forestillinger. Vi gir 100 prosent for at de som kjøper en Stressless skal ha den beste og mest komfortable stolen eller sofaen som er mulig å lage, sier Olav Holst-Dyrnes til Dagbladet.

Hele Norges coronakart