- Sunt kosthold REDDET meg fra kreft

UD-mannen Geir Grung (57) er overbevist: Et sunt kosthold med mye grønnsaker, frukt og fisk har reddet ham fra kreften. For åtte år siden var han avskrevet av legene. I dag lever han i beste velgående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere pressetalsmannen var stasjonert i Paris da han ble rammet av lymfekreft sommeren 1988. Grung ble ikke levnet mye håp, og kona fikk beskjed om at han kanskje ville leve et par måneder.

Men den livsglade bergenseren er beviset på at det går an å vinne over kreftsykdommen:

- Det gikk bra, fordi jeg alltid har hatt et sunt kosthold og en sunn livsstil som har gjort meg sterk og motstandskraftig nok til å greie å bli kvitt sykdommen, hevder Geir Grung.

Han er overbevist om at kosthold, særlig grønnsaker og frukt, har stor betydning for kreft, også etter at man er blitt syk.

Er bevisst

Etter at han var ferdig med en beinhard cellegiftkur våren 1989, og han kunne starte et normalt liv igjen, ble han enda mer bevisst på hva han puttet i munnen.

- Jeg spiser mye frukt og grønnsaker hver dag. Juice til frokost, mye brødmat, gjerne fisk til middag og alltid salat til, forteller Grung.

Det hører med til historien at han aldri har røkt og var avholdsmann til han var 46 år. Nå tar han gjerne et glass vin. Grung er dessuten mye i fysisk aktivitet.

Ekspedisjonssjefen i UD er blitt nestleder i Den Norske Kreftforening. I går deltok han i Kreftforeningens og Statens ernæringsråds lansering av kampanjen «Frukt og grønt mot kreft».

Han mener nordmenn må spise mye mer av markens grøde. Vi inntar bare halvparten så mye som for eksempel italienere.

- Særlig menn er litt slappe, mener Grung.

Helbredet

Geir Grung var symptomfri og frisk ett år etter at kreften ble diagnostisert. Som alle andre kreftopererte har han vært redd for tilbakefall. Men han fikk ikke nye svulster, og er i dag, åtte år etterpå, erklært helbredet.

- Det psykiske har også mye å si. Når livet går en imot, er det lett å gi seg over. Men vi vet jo at psyken virker inn på immunforsvaret. Det er viktig å holde kampviljen og humøret oppe, sier den takknemlige diplomaten.