Super-Felix falt enda raskere enn først antatt

Nådde maksimalfart på 1 357 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 14. oktober i fjor var verdens øyne rettet mot østerrikske Felix Baumgartner (43).

Over sju millioner fulgte de nervepirrende tv-bildene av «Fryktløse Felix», som hoppet ut av en liten kapsel fra en estimert høyde på 39 045 meters høyde med en toppfart på hele 1 342 kilometer i timen og satte verdensrekord i høyeste fritt fall.

- Jeg vet at hele verden ser på. Jeg skulle ønske dere kunne se det jeg ser nå. Noen ganger må man riktig høyt til værs for å forstå hvor liten man selv er. Nå kommer jeg hjem, sa Felix Baumgartner før han lente seg fram og styrtet mot jorden.

Hele fallet varte i fire minutter og 20 sekunder.

Men i en pressemelding avslører forskerteamet til Red Bull Stratos nå at 43-åringen oppnådde en enda høyere fart under det supersoniske hoppet.

Raskere og lavere Baumgartners høyeste vertikale fart er nemlig nå blitt målt til 1 357,6 kilometer i timen, som tilsvarer en fart 1,25 ganger raskere enn lyden.

Dermed skal Super-Felix ha brutt lydmuren etter 34 sekunder. Toppfarten ble målt på 27 800 meters høyde, 50 sekunder etter han hoppet.

Samtidig viser de nye analysene at 43-åringen hoppet fra et litt lavere punkt enn først antatt.

Ifølge analysene hoppet Baumgartner fra en høyde på 38 969 meter, og ikke 39 045 meter, som forskerne først trodde.

- Han hoppet fra et litt lavere punkt, men gikk faktisk litt raskere ned, noe som er veldig spennende, sier Art Thompson, teknisk prosjektleder for det Red Bull-sponsede prosjektet.

Forskerne har jobbet med å analysere hoppet i over tre måneder, og presenterte de nye tallene i en pressemelding tirsdag. Det er første gang at forskere har funnet fysiologisk data fra et menneskelig fritt fall som brøt lydmuren.

Opplevde 25,2 sekunder vektløshet Den fysiologiske overvåkningen, hentet fra sensorer på Baumgartners drakt, har gitt forskerne mer enn 100 millioner datapunkter, og inkluderer blant annet hans hjertefrekvens, i tillegg til at de gir en indikasjon på kreftene han møtte i løpet av hoppet.

43-åringens hjerterytme nådde maksimalt 185 slag per minutt - da han forlot kapselen - og varierte mellom 155 og 175 hjerteslag per minutt under fallet.

I løpet av fallet opplevde Baumgartner 25,2 sekunder med absolutt vektløshet og nådde en maksimal hastighet på 60 omdreininger i minuttet. Takket være hans fallskjermhopp-ferdigheter var han i stand til å stabilisere sin bane.

Ifølge pressemeldingen var alle de fysiologiske dataene godt innenfor det som var forventet.

- Viktig bevis Det viktigste funnet fra oppdragets analyser har Baumgartner allerede bevist for de mange millioner menneskene som har sett rekordhoppet:

Nemlig at mennesker - med det rette utstyret og treningen - kan overleve bevegelser gjennom lydmuren.

- Sammen har vi bevist at mennesker i fritt fall kan bryte lydens hastighet på retur fra det nære verdensrom og trygt lande på bakken, sier Dr. Jonathan Clark, medisinsk direktør i Red Bull Stratos.

- Det var en stor del av prosjektet, og å overvåke oppdraget var veldig meningsfullt for luftfartsmedisin og -fysiologi.

- Tenkte ikke på å ta verdensrekorder Under hoppet 14. oktober hadde Baumgartner på seg en spesiallaget drakt for å tåle trykket, og hoppet fra en kapsel som hang fra en gigantisk heliumballong, over New Mexico.

43-åringen var supersonisk i et halvminutt.

På 1 500 meters høyde utløste 43-åringen en fallskjerm, som gjorde at han landet trygt på bakken i ørkenen utenfor Roswel.

Hoppet begynte i midten av stratosfæren og endte på bakken i delstaten New Mexico vest i USA.

- Da jeg sto der på toppen av verden, ble jeg veldig ydmyk. Du tenker ikke på å ta verdensrekorder. Det eneste jeg tenkte på da jeg sto der oppe var at jeg ville komme tilbake i live. Jeg ville ikke dø, sa Felix på pressekonferansen etter hoppet.

HOPPET: Felix Baumgartner kastet seg ut av kapselen, vel vitende om at hele verden fulgte med på ham. Foto: NTB Scanpix
HOPPET: Felix Baumgartner kastet seg ut av kapselen, vel vitende om at hele verden fulgte med på ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer