Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Super-Gerhard

BERLIN (Dagbladet): Aldri har en kansler demonstrert en slik regjeringsevne og utstrålt en slik glans midtveis i valgperioden, skriver det ellers ytterst konservative tyske nyhetsmagasinet Focus, som framstiller ham som en romersk keiser med tilnavnet «Super-Gerhard».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Schröder har vist hva en politiker kan utrette» slår nyhetsmagasinet Die Zeit opp på sin førsteside. Selv Springer-pressens flaggskip, Bild og Die Welt, slutter seg til jubelkoret. På meningsmålingene spretter sosialdemokratene (SPD) plutselig opp i 43 prosent, ti prosent foran de kristeligdemokratiske unionspartiene CDU/CSU - der det ene krisemøtet avløser det andre.

  • I fjor sommer var det helt annerledes. Da ble Schröders ferske koalisjonsregjering med miljøpartiet De Grønne truet av indre, ødeleggende strid og latterliggjort utad. Nå er det CDU/CSU som innehar samtlige roller i det regi-løse «sommerteatret», som er tyskernes betegnelse på det politiske sirkuset som hjemsøker landet hver sommer, når Forbundsdagen tar ferie, og statsrådene forsvinner fra hovedstaden.
  • Det siste Schröder fikk gjennomført før ferien, var en høyst overmoden skattereform. Den innebærer en forenkling av det kompliserte tyske skattesystemet og at ingen etter 2005 må ut med mer enn 42 prosent skatt.

Skattebetalere flest jublet, og Frankfurt-børsen føk til himmels. I løpet av én natt ble det slutt på all surmuling om det angivelig investeringsfiendtlige klimaet i Tyskland. Selv klagesangen over bensinpriser som nærmer seg ni kroner, stilnet.

  • Nå preges massemediene av meldingene om at tysk eksport setter stadige rekorder, og at Tyskland er på EU-toppen i produksjonsvekst og i ferd med å ta igjen nabolandene i konkurranseevne. Arbeidsløsheten synker mot 3,5 millioner. En stor undersøkelse som universitetene i Erlangen og Nürnberg har foretatt blant politikere og industriledere i 54 land, forteller at framtidsoptimismen bare er større i USA. Det er søt musikk i Schröders ører.
  • Kansleren selv har endelig vist seg som en mestertaktiker. Under skatteforliket gjennomførte han et vellykket frieri til de liberale fridemokratene (FDP). Han sikret flertallet i Forbundsrådet - som er overhuset i den tyske nasjonalforsamlingen - ved å splitte kristeligdemokratene. Han vant CDUs regjeringsmedlemmer i delstater som Berlin og Bremen over på sin side. Lokkemiddelet var ekstra overføringer til disse byene, som preges av dyp krise i den offentlige økonomien.
  • Forbundsdagen skal etter sommerferien avgjøre en rekke reformer av samme betydning som skattereglene. Det gjelder i første rekke en innstramming av pensjonssystemet, inntekts- og utgiftsfordelingen mellom delstatene og føderasjonen, og forslaget om likestilling av homofile samboerforhold med ekteskap.
  • Hundre dager etter at hun på en bølge av sympati overtok det korrupsjonsskandaliserte partiet, har alt derimot endret seg til et mareritt for CDU-lederen Angela Merkel. Hun slåss om partiautoritet og strategi med CDUs parlamentariske fører Friedrich Merz og Edmund Stoiber, som er Bayerns mektige CSU-formann og regjeringssjef. Merz vil ha total konfrontasjon med regjeringen. Partisjefen vil ha kompromiss om de økonomiske reformene og vil konsentrere seg om de ideologiske hjertesakene, mens ærgjerrige Stoiber ser sjansen til å ta Merkels plass som unionspartienes kanslerkandidat ved valgene i 2002. Knivene slipes i maktkampen.
  • Mens folkepartiene CDU/CSU rystes i sine grunnvoller, opplever fridemokratene en eventyrlig framgang. Fra en tilværelse helst under den magiske femprosentstreken, har FDP-ledere som Jürgen Möllemann erklært 18 prosent som mål. Jo mer SPD styrker seg i forhold til CDU/CSU, jo sterkere blåser vinden innad i FDP i retning av et framtidig regjeringssamarbeid med sosialdemokratene.
  • Gerhard Schröder nyter situasjonen. Han kan skremme egenrådige miljøfundamentalister blant De Grønne til lydighet ved å true med ekteskap med FDP. Blant unge velgere har FDP danket ut miljøpartiet. Slik er det en mulig langsiktig endring som nå avtegner seg i tysk politikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media