«Super-immunitet» forbløffer

I den italienske byen Vo er flere «super-immune» mot covid-19, ifølge forskere.

ISOLERT: Den italienske byen Vo ble isolert etter et smitteutbrudd i februar i fjor. Foto: Claudio Fulan / LaPresse via AP / NTB
ISOLERT: Den italienske byen Vo ble isolert etter et smitteutbrudd i februar i fjor. Foto: Claudio Fulan / LaPresse via AP / NTB Vis mer
Publisert

Den italienske byen ble nærmest verdenskjent da 77 år gamle Adriano Trevisan døde av covid-19 21. februar, som den første i Europa.

Siden har byen blitt et slags mekka for forskere.

Nå melder NBC News om et nytt forbløffende funn.

Forskere ved Universitetet i Padova og Imperial College London fant at 129 personer hadde antistoffer for viruset etter ni måneder. 16 personer hadde doblet antistoff-nivået flere måneder etter at de var smittet.

Forskerne tror mulige årsaker kan være reeksponering.

- Antistoffer i november

Studien er ennå ikke publisert, og blir i disse dager fagfellevurdert.

Folkehelseinstituttet skriver på sin hjemmeside at det mangler sikker kunnskap om immunitet, men viser til at kunnskap hittil viser at reinfeksjon fortsatt er veldig sjeldent første seks måneder.

Enrico Lavezzo, professor i molekylær medisin ved Universitetet i Padova har massetestet innbyggerne i Vo tre ganger.

- Vi fant antistoffer seint i november, fra ni til ti måneder etter infeksjonen. Det er de seineste oppdagede antistoff-tilfellene vi har sett så langt i pandemien.

Det er funnet tilfeller av super-immunitet også andre steder i verden, men ifølge NBC News er det svært uvanlig at antistoffene øker i stedet for å avta.

Blant de 3300 innbyggerne i Vo, stilte 2800 opp i massetestingen.

Asymptomatiske

Kort tid etter det første europeiske coronadødsfallet, kom forskerne til den lille byen.

Da ble det oppdaget at 42 prosent av alle de smittede var asymptomatiske - de viste ingen symptomer for covid-19, skriver Reuters.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

Disse funnene fikk Italia til å endre teststrategien for å avdekke skjult smitte - før Verdens helseorganisasjon anbefalte utstrakt testing.

I starten av pandemien var det bare personer med symptomer som ble testet - eller som hadde vært på reise i land med smitteutbrudd.

Nå skal forskerne se på om det er noe i Vo-innbyggernes DNA som gjør at de er bedre rustet mot viruset.

Var isolert

Hele byen ble stengt ned i februar i fjor, og omtrent alle de 3300 innbyggerne var i karantene i 14 dager.

Byens ordfører Giuliano Martini har tidligere vært tydelig på at testingen reddet mange liv.

Han forteller at mange var redd for å reise til byen etter den første nedstengingen i fjor. Lokalsamfunnet fryktet for ryktet som «spredere».

Ifølge NBC News kom det truende telefonsamtaler inn til byrådet.

- Naboene våre ringte skrikende - med utsagn om at vi måtte holde oss i vår egen by. At vi ikke var velkomne, sier Erika Polito, som sitter i byrådet, til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer