OVERTAR KONKURSBOET: Økonomen Mario Monti. Foto: AP Photo/Roberto Monaldo, LaPresse/Scanpix
OVERTAR KONKURSBOET: Økonomen Mario Monti. Foto: AP Photo/Roberto Monaldo, LaPresse/ScanpixVis mer

«Super Mario» tar over for Berlusconi

Etter intense samtaler i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare noen timer etter at feiringen av Silvio Berlusconis avgang stilnet i Romas gater, dro president Giorgio Napolitano i gang samtalene om en ny regjering søndag morgen.

Slik det også var ventet er økonomiprofessor og tidligere EU-kommissær Mario Monti, som er kalt «Super Mario», nå utpekt som Italias nye statsminister.

Han skal dermed få ansvaret for å gjennomføre reformene som ble vedtatt av den italienske nasjonalforsamlingen lørdag, og markedene kommer til å følge den nye regjeringens innsats med argusøyne fra første stund.

- Se, for en vakker dag det er, var en tilsynelatende upåvirket Montis kommentar til pressen før utnevnelsen.

Stolt Berlusconi I et brev til det konservative partiet Høyre, et lite parti som ikke er representert i nasjonalforsamlingen, skriver Silvio Berlusconi at han er stolt av det regjeringen har fått til i løpet av årene som er gått siden finanskrisen i 2008.

«Jeg deler deres ånd, og jeg håper vi sammen kan ta fatt på veien til regjering igjen», skriver Berlusconi.

Selv mener Berlusconi at han ble utsatt for «smålig utpressing og opportunisme - de eldste lastene i italiensk politikk».

Det er foreløpig uklart hva slags samarbeid Berlusconi ønsker med Høyre. Han er fortsatt medlem av Frihetens folk, et parti han selv grunnla.

Ny nedgang Italias ja til en omfattende sparepakke er et skritt i riktig retning for å berge Europas økonomi, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Men faren for en ny nedgang er langt fra over, fastslår han.

- Det gjenstår fortsatt mye. Italia må få flere og sterke tiltak på plass for å berge økonomien, sier Stoltenberg til NTB.

- Det at Silvio Berlusconi nå har gått av, sier noe om alvoret i situasjonen, sier Stoltenberg.

Usikkerheten rundt Italias økonomi, som er eurosonens tredje største, er svært stor, og landets partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten i markedet.

Motbakke Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas, med lav vekst og en ikke håndterbar statsgjeld, som er på svimlende 15.000 milliarder kroner.

Monti får støtte fra de største opposisjonsgruppene og en betinget støtte fra Berlusconis PDL.

Men analytikere ser en bratt motbakke for den nye statsministeren med mange og harde kamper både politisk og med en skeptisk befolkning. Et sentralt medlem av den avtroppende regjeringen til Berlusconi sier at Monti vil få store problemer med å få gjennomført sparepakken.

- Denne løsningen vil medføre store problemer, sier Roberto Maroni i Lega Nord.

Slutten på en æra Søndagens aviser kaller Berlusconis avgang slutten på en æra, og flere kommenterer den uverdige slutten mediemagnaten fikk.

Mannen som var berømt for sin evne til å kommunisere med folk, ble mobbet av en stor folkemengde på vei til presidenten.

Flere tusen mennesker samlet seg i sentrum av Roma lørdag kveld og festet natten gjennom med sang, dans og champagne. Det var også store feiringer i byene Milano og Bologna.

«En trist sorti fra scenen», skriver avisen La Stampa om hvordan Berlusconi måtte dra ut bakveien fra presidentpalasset etter avgangen.

(Dagbladet/NTB)