Super-meklerne får surfe videre

Finansminister Gudmund Restad makter ikke å presse ned supermeklernes skyhøye lønninger. Kredittilsynet og Konkurransetilsynet foreslår tiltak, men de bremser ikke meklernes lønnsutvikling. Selv humrer meklerne over resultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette må være en nedtur for finansministeren, som uttalte til Dagbladet i januar: «Ingen fortjener 25 millioner i lønn». Han lovte å kikke meklerne i kortene. Men Kredittilsynet og Konkurransetilsynet foreslår ingen tiltak som vil kunne bremse på lønnsutviklingen.

- Disse tiltakene bringer nok ingen sommer, medgir statssekretær i Finansdepartementet, Endre Skjørestad.

Konklusjonen i rapporten er klar: Markedet skal ikke reguleres. Prisen på meklertjenester skal fastsettes gjennom et velfungerende marked. Gruppa skisserer imidlertid tiltak som de håper skal fremme konkurransen, som igjen vil kunne få ned prisene på meklertjenester.

- Meklerne har ingen grunn til å svette av redsel over denne rapporten, direktør i Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo?
- Nei. Konkurransen vil øke noe, men det vil ikke bli noen revolusjon, konstaterer Skogstad Aamo.

Vil, men...

Finansminister Gudmund Restad vil vente til departementet har behandlet saken før han kommenterer rapporten.

Kilder i Finansdepartementet sier imidlertid til Dagbladet at Restad gjerne vil, men at det ikke er så lett å få det til.
Statssekretær i Finansdepartementet Endre Skjørestad mener imidlertid at økt fokus på meklerne i seg selv fører til reduserte inntjeningsmuligheter. Han viser til at kurtasjen har gått ned den siste tida.

- Men med de tiltakene som er foreslått kan vel meklere fortsette omtrent på samme måte?

- Dette er ingen endelig løsning. Men vi er ikke fornøyd før vi har oppnådd en fornuftig prissetting av meklertjenester, sier Skjørestad.
- Hadde dere større forhåpninger til rapporten enn dette?
- Det vil jeg ikke kommentere.

Skjørestad sier at departementet ikke er avvisende til at en må se nærmere på skattereglene slik at en på den måten kan forhindre det han kaller uheldige utslag.

Frykter ingenting

Meklerne Dagbladet har kontaktet humrer og sier seg godt fornøyde med rapporten Kredittilsynet og Konkurransetilsynet har laget.

- He he. Dette var ingen bombe, nei, humrer John Høsteland, direktør i meklerselskapet Elcon Securities.

- Vi var spente på hva de skulle finne på. Politikernes uttalelser var jo forholdsvis sterke, men resultatet er som ventet. Vi skjønte at det ikke kunne være mulig å slå direkte ned på meklerne, sier Høsteland.

Administrerende direktør i et av de mesttjenende meklerselskapene, Leiv Askvig i Sundal Collier, tar også tiltakene som er foreslått med knusende ro:

- Jeg vil nok ha råd til å ta trikken hjem neste år også, sier han.
- Det er helt legitimt at politikerne stiller spørsmål ved om markedet fungerer. Nå har de fått svaret: Det er ja! sier Leiv Askvig. Han innrømmer imidlertid at akkurat det kan virke rart i og med at det er mulig å ta ut så store fortjenester som meklere gjør.

Han sier han er glad for at rapporten ikke foreslår å sette inn særavgifter og særtiltak. Det vil bare flytte handelen ut av Norge og vil være å skyte seg selv i foten, mener han.

- Hva tjente du i fjor?
- Jeg? Det kommenterer vi ikke. Et oppslag må du jo få til høsten også, når likningen kommer.

STANDSMESSIG: Norges mest vellykkede meklere bor fint på Oslos beste vestkant. Og det vil de fortsette meg.