Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Super-rike slipper unna eiendoms­skatten i Oslo

Flere av eiendommene som er fritatt fra eiendomsskatten bringer inn millioninntekter for eierne.

I kartet over kan du klikke på alle eiendommene som har fritatt da de er fredet. Kartet er også søkbart.
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo kommune er i disse dager i ferd med å kreve inn over 500 millioner kroner i eiendomsskatt fra innbyggerne.

På ei liste som byrådet har laget, anbefales det at 90 eiendommer av historisk verdi likevel skal få slippe den upopulære skatten.

Klikk eller søk i kartet over for å se hvilke eiendommer det rødgrønne Oslo-byrådet vil frita fra skatten, da de er fredet.

En rekke av eiendommene som slipper eiendomsskatt er luksuriøse og så verdifulle at folk flest aldri ville hatt råd til å kjøpe dem. Flere av eiendommene er også svært innbringende for eierne, viser Dagbladets gjennomgang.

Villa til 27 millioner

SLIPPER SKATT: Kunstgalleri-eier Gard Eiklid kjøpte Lille Frogner Allé nummer 6 for 27 millioner kroner i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
.
SLIPPER SKATT: Kunstgalleri-eier Gard Eiklid kjøpte Lille Frogner Allé nummer 6 for 27 millioner kroner i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet . Vis mer

25 år gamle Gard Eiklid har på kort tid etablert seg som en av byens betydningsfulle innenfor kunstverdenen. Når den verdenskjente kunstneren Bjarne Melgaard holder sin første store soloutstilling i Norge på 17 år, er det i Eiklids galleri.

I 2016 kjøpte Eiklid en villa i Lille Frogner allé 6 for 27 millioner kroner. Den står på byrådets liste over bygg som slipper beskatning.

– Jeg visste ikke noe om dette før dere tok kontakt, sier Eiklid til Dagbladet. Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken.

Også forfatter, forlegger og polfarer Erling Kagge slipper unna eiendomsskatten.

Kagges bolig, den arkitektoniske perlen «Villa Damman» står nemlig også på Oslo-byrådets fredningsliste.

Dagbladet har vært i kontakt med Erling Kagge, men han har så langt ikke ønsket å kommentere saken.

Tjener millioner av kroner

SLIPPER SKATT: «Villa Damman» i Havna Allé 15 eies av Erling Kagge. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLIPPER SKATT: «Villa Damman» i Havna Allé 15 eies av Erling Kagge. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Olav Thon Gruppen eier flere eiendommer som slipper eiendomsskatt, blant annet eier han ærverdige «Stortorvets Gjæstgiveri», som foruten restauranten huser utestedet «Gamla». De to leietakerne omsatte til sammen nærmere 40 millioner kroner i 2016.

Olav Thon slipper likevel unna eiendomsskatt på bygningen han leier ut, fordi den står på Riksantikvarens liste over fredede eiendommer, som Oslo kommune har lagt til grunn.

SLIPPER SKATT: Olav Thon behøver ikke betale eiendomsskatt for Stortorvets gjestgiveri. Foto: Google Maps.
SLIPPER SKATT: Olav Thon behøver ikke betale eiendomsskatt for Stortorvets gjestgiveri. Foto: Google Maps. Vis mer

Selv har ikke Olav Thon besvart Dagbladets henvendelser om denne saken.

SLIPPER SKATT: Eiendomsinvestor Olav Thon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SLIPPER SKATT: Eiendomsinvestor Olav Thon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

I en e-post skriver selskapet at de ikke har «dårlig samvittighet for at vi har et fåtall eiendommer som slipper eiendomsskatt all den stund vi i Oslo har flere hundre eiendommer som har fått eiendomsskatt».

Også Christian Ringnes, en av Oslos største eiendomsinvestorer, nyter godt av unntaksregelen for historiske bygninger.

«Skreddergården» rett ved Egertorget på Karl Johan som huser luksuriøse butikker, og Ekebergrestauranten, er blant eiendommene han slipper å skatte for.

SLIPPER SKATT: Skreddergården ved Egertorget i Oslo sentrum i Akersgata 20v.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLIPPER SKATT: Skreddergården ved Egertorget i Oslo sentrum i Akersgata 20v. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ringnes har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken.

Milliardkonsern slipper skatt

Hovedkvarteret til milliardkonsernet til Fred. Olsen i Fred Olsens gate nr. 2 er også blant de historiske bygningene som slipper eiendomsskatt. Fred. Olsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

SLIPPER SKATT: Fred. Olsens hovedkvarter i Fred Olsens gate nr. 2 Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
.
SLIPPER SKATT: Fred. Olsens hovedkvarter i Fred Olsens gate nr. 2 Foto: Frank Karlsen / Dagbladet . Vis mer

Slipper skatt på livsverket

Jan Frederick Sveen er en annen av eiendomsbesitterne som ligger an til fritak. Han bor i og eier praktbygget «Elsero». Det ble i sin tid tegnet for fabrikkeier Wilhelm Mustad og regnes som ett av arkitekt Arnstein Arnebergs hovedverk.

Sveen fikk nylig et krav på over 90000 kroner i eiendomsskatt, men dét er en regning han slipper å betale dersom byrådets forslag går gjennom i bystyret. Det synes Sveen er rimelig.

–Elsero er blitt som et livsverk for meg. Jeg har brukt millioner på sette eiendommen i den stand den skal være i.

SLIPPER SKATT: Villa Arnstein Arnebergs vei 3 Villa Elsero Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLIPPER SKATT: Villa Arnstein Arnebergs vei 3 Villa Elsero Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Det er den nå, sier Sveen. Han forteller til Dagbladet at Elsero bar sterkt preg av forfall da han tok over i 1995.

–Jeg har fått veldig lite støtte fra det offentlige for å utføre det arbeid vi som er eiere av fredede eiendommer er pålagt å gjøre. Da er det ganske urettferdig at man skulle betale 93000 kroner i eiendomsskatt på toppen, sier Sveen til Dagbladet.

Blant landets rikeste

Leif-John Abel Engh, flere ganger på listene over Norges rikeste, er blant dem som slipper eiendomsskatt for villaen i Niels Juels gate 32 som han kjøpte i 2009 for ni millioner kroner. Han sier til Dagbladet at fredningen av huset innebærer store begrensninger for hva han som eier kan gjøre med eiendommen. Fritaket synes han derfor er på sin plass.

–Forholdet er ganske enkelt at det foreligger et regelverk som tilsier at en vedtaksfredet eiendom ikke skal betale, sier han.

Oslo Børs, som hvert år omsetter for flere hundre millioner kroner, står også på lista over dem som slipper eiendomsskatt. Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem sier at de selvsagt betaler den skatten de blir pålagt, men ønsker utover dette ikke å kommentere saken.

SLIPPER SKATT: Niels Juels Gate 32 eies av Leif-John Abel Engh, som flere ganger har stått på listene over Norges rikeste. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
SLIPPER SKATT: Niels Juels Gate 32 eies av Leif-John Abel Engh, som flere ganger har stått på listene over Norges rikeste. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

Luksuriøs leilighet på Frogner

SLIPPER SKATT: Oslo Børs omsetter årlig for flere hundre millioner, men slipper skatt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
SLIPPER SKATT: Oslo Børs omsetter årlig for flere hundre millioner, men slipper skatt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

Frogner House Apartments AS har slått seg opp stort på utleie av leilighetshotell i Oslo. Under slagordet «Home when you’re not», tilbyr selskapet et konsept for forretningsreisende og ferie- og fritidsgjester. Frokost på døren og ferdigfylte kjøleskap er blant tjenestene selskapet tilbyr. Prisen styres av lengde på opphold.

- Vi har fullt utrustede hjem for den som er lei av hotell, forteller administrerende direktør Pierre Jansson.

Med både kort og langtidsutleie av over 350 leiligheter hadde selskapet en omsetning på 96 millioner kr i fjor. De tilbyr leiligheter i flere prisklasser.

SLIPPER SKATT: Pierre Jansson hos Frogner House Apartments, viser frem eiendommene i Colbjørnsens gate , like bak slottet. Selskapet og eiendommen eis av Merkantilbygg, som ikke trenger å betale eiendomsskatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLIPPER SKATT: Pierre Jansson hos Frogner House Apartments, viser frem eiendommene i Colbjørnsens gate , like bak slottet. Selskapet og eiendommen eis av Merkantilbygg, som ikke trenger å betale eiendomsskatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet blir med på omvisning i en av selskapets mest eksklusive leiligheter, som er vernet og dermed unntatt fra eiendomsskatten ifølge Oslo-byrådets forslag.

- Denne helt unike leiligheten vi står i dag, med 3 soverom har en pris på nærmere 23.000,- pr uke, sier Jansson.

26 av selskapets leiligheter i Colbjørnsens vei 4 er innstilt med fritak fra eiendomsskatt, ifølge Oslo-byrådets liste. Eiendommen eies av Merkantilbygg. Styreleder og største aksjonær, Pål Gundersen, synes ikke det er urimelig at de har fått fritak.

–Ikke i det hele tatt. Flere av leilighetene er restaurert for rundt ti millioner kroner stykket for å gjenskape det gamle og autentiske preget. Vi har ingen økonomisk vinning i å gjøre det, sier han.

Daglig leder i selskapet, Pierre Jansson, tar Dagbladet med på en omvisning i en av de fredede leilighetene. Han forteller om renovering gjennom flere år i samarbeid med både Riksantikvaren og Byantikvaren i Oslo. Her er det ikke spart på noe.

SLIPPER SKATT: Detaljbilde fra Colbjørnsens gate 4. Foto: Frogner House Apartments.
SLIPPER SKATT: Detaljbilde fra Colbjørnsens gate 4. Foto: Frogner House Apartments. Vis mer

– Mesterlig håndverkskunst har satt deler av bygget tilbake til fordums prakt. Håndverket i taket tok over 6 måneder å gjennomføre. Det er ekte bladgull i taket og vindusmaleriene er originale kopier av de originale maleriene på kongsgården ute på Bygdøy sier Jansson i oppgangen til en av leilighetene. Døra inn til leiligheten kostet alene 350000 kroner å pusse opp, forteller han.

–En rekke av tiltakene var ikke valgfrie, men noe vi ble pålagt, sier Jansson. Han trekker på smilebåndet når Dagbladet spør om hva han tror konkurrentene tenker om at de får fritak fra eiendomsskatten.

SLIPPER SKATT: Slik ser det ut på innsiden av en leilighet som er fritatt fra eiendomsskatten i Oslo. Foto: Frogner House Apartments.
SLIPPER SKATT: Slik ser det ut på innsiden av en leilighet som er fritatt fra eiendomsskatten i Oslo. Foto: Frogner House Apartments. Vis mer

– Frogner House Apartments AS betaler skatt på lik linje med hoteller, og utover det, er dette et spørsmål du må stille politikerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media