Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høytrykk fra Nordland og sørover

Super-sommeren fortsetter!

Varmerekord i Bergen, skikkelig sommer i Stavanger og Kristiansand - og tidenes varmeste mai måned i Oslo. Og sommeren fortsetter! I sør.

NYTER SOMMEREN: Sondre Sølberg (25) fra Jeløya i Moss stupte, trikset og koste seg på Sørenga i Oslo sammen tusenvis av solhungrige mennesker i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NYTER SOMMEREN: Sondre Sølberg (25) fra Jeløya i Moss stupte, trikset og koste seg på Sørenga i Oslo sammen tusenvis av solhungrige mennesker i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
EKSAMENSINNSPURT: Kompisene Sondre Sølberg (25), Amund Fevang (24) og 25-årige Ole Guren nøt solen og Oslo-fjorden ved Sørenga i Oslo i går. - Vi er midt i eksamensinnspurten og nyter lesepausene her hver dag, sier vennene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EKSAMENSINNSPURT: Kompisene Sondre Sølberg (25), Amund Fevang (24) og 25-årige Ole Guren nøt solen og Oslo-fjorden ved Sørenga i Oslo i går. - Vi er midt i eksamensinnspurten og nyter lesepausene her hver dag, sier vennene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I helga var nettavisene fra Helgeland og sørover fulle av reportasjer med smilende nordmenn som spiser is og bader, om rekordvarme og overraskende varme badetemperaturer Kristiansand. Både Trøndelag, Vestlandet og Østlandet har forbud mot åpen ild på grunn av det varme været.

- Det varme været kommer til å fortsette, og sommeren er her absolutt. Det er kritisk i forhold til skogbrannfare i store deler av landet siden det er veldig tørt nå, sier Hanne Beate Skattør, meteorolog i Meteorologisk Institutt.

STUPEKONGEN: Sondre Sølberg fra Jeløya i Moss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STUPEKONGEN: Sondre Sølberg fra Jeløya i Moss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kraftige byger

TRIKSEKONGEN: Sondre Sølberg fra Jeløya i Moss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRIKSEKONGEN: Sondre Sølberg fra Jeløya i Moss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Supersommeren fortsetter i Oslo, noe vennene fra Moss og Rygge setter stor pris på. Midt i eksamensinnspurten er det godt å kunne kjøle ned hodene i Oslo-fjorden.

- Vi nyter lesepausene her hver dag. Dette været er utrolig deilig, sier Sondre Sølberg, som stuper og trikser fra 3-meteren på Sørenga.

Utover uka vil det fremdeles være godt og varmt i Sør-Norge.

LITT KALDT: Seks år gamle Julie Boklund (6) fra Skien er på besøk hos onkel Øystein Rolandsen. - Det er kjempegøy å bade, men vannet er litt kaldt, sier hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LITT KALDT: Seks år gamle Julie Boklund (6) fra Skien er på besøk hos onkel Øystein Rolandsen. - Det er kjempegøy å bade, men vannet er litt kaldt, sier hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Men det blir litt mer variabelt og fare for byger, til dels kraftige byger og torden sør for Oslo fra mandag ettermiddag og til utpå dag tirsdagen. Det er mest Aust-Agder og ytre strøk som får de kraftigste bygene, sier Skattør.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Is- og varmerekorder

Været blir tørrere på Østlandet fra onsdagen, og det varme været fortsetter.

- Sør for Oslo vil det også være mulighet for noen byger, men ikke så mye. Men det ser ut til at varmen vil holde seg, ifølge meteorologen.

Også isprodusentene jubler.

- Vi merker et veldig trøkk i salget. Det er sjeldent det er så fint vær over nesten hele landet, så vi har giret opp produksjonen til maks. Fantastisk moro. Det blir garantert all time high, sier Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør i Hennig-Olsen.

Oslo har hatt sin varmeste måned noensinne, og topper varme-mai-måneden i 1947. Bergen har også hatt sin varmeste mai-dag i går, med 28,9 grader.

- Det er den høyeste temperaturen som er blitt målt i mai noensinne, skriver Robert Næss i en e-post til Bergens Tidende, som hadde oppslag om varmerekorden i går ettermiddag.

BADEBY: Oslo, med barcode-rekken i forgrunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BADEBY: Oslo, med barcode-rekken i forgrunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hobbyvær-statistiker Næss forteller BT at den høyeste temperaturen som er blitt målt i Bergen i mai noensinne før gårsdagen var på 27,6 grader. Den godværsdagen var den 18. mai 2013. I Hordaland, Rogaland, Trøndelag og Sørlandet var det yrende liv på badeplasser, strender, i parker og turområder i helga.

- Varmt over det hele. I dag har det vært opp mot opp mot 30 grader mange steder sør og vest i landet. Det er ikke sikkert det blir like varmt de neste dagene, men det vil være godt over 20 grader mange steder også denne uka, sier Skattør, og tilføyer at «det er fare for enkelte byger på Vestlandet mandag og tirsdag, spesielt i indre strøk. Men ellers blir det fremdeles varmt».

KLESKODE: Debatten om hvordan man kan kle seg i sommervarmen har fått høy temperatur i sosiale medier og på arbeidsplasser. Hvordan er det i Aller-bygget? Video: Frida Andersen Vis mer

Ekstrem brannfare

Varme skaper tørke, og skogbranner herjet flere steder i landet i helga. Den ekstreme skogbrannfaren i Sør-Norge fortsetter. Brannvesenet sleit med branner i Vikedal i Rogaland, i Lommedalen i Akershus, ved Åvika i Åsenfjorden i Trøndelag og på øya Ombo i Ryfylke i Rogaland .

Det er totalforbud mot bruk av grill og annen åpen ild i områder nær og skogen og marka, men brannvesenet fortviler fordi mange gir blaffen i forbudet, og brukte engangsgriller i godværet. I Lillesand er det nå nå blitt så tørt at skytebanen er blitt stengt, ifølge Lillesand skytterlag.

Maistorm i Finnmark

Fra Helgeland og sørover har det også vært ganske fint vær, ifølge meteorologen. Det kan fortsette med fine dager, med «mest opphold og perioder med sol».

LANGT FRA SOMMER: I Kirkenes herjet maistormer i helga, noe disse folka merket godt. Foto: Tormod Brenna
LANGT FRA SOMMER: I Kirkenes herjet maistormer i helga, noe disse folka merket godt. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- I morgen kan det ligge over 20 grader, men så kommer det nok noe nedbør, slik sør for Oslo. Nord for Saltfjellet blir det nok mer skyer og dårligere vær. Der blir det lavtrykk, som det er i fylkene over, sier Skattør.

I Finnmark har maistormen herjet hele helga. Tre campingvogner blåste av veien og salget av sjøsjuketabletter på Hurtigruta MS Polarlys gikk så det suste. Det samme gjorde bølgene på havet. Oppmøtet til middagen lørdag kveld var heller labert. Flere av de nesten 200 passasjerene fant det mer hensiktsmessig å tilbringe tida på lugarene sine.

VINDJAKKE OG SKJERF: Innbyggerne i Hammerfest holdt seg inne, mens turistene kledde på seg for en hutrende tur i gatene. Foto: Tormod Brenna
VINDJAKKE OG SKJERF: Innbyggerne i Hammerfest holdt seg inne, mens turistene kledde på seg for en hutrende tur i gatene. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- I Finnmark var det storm og ganske kraftige vindkast, men det har vel løyet litt. Været blir variabelt framover, men det vil tørke opp litt i løpet av morgendagen. Et nytt lavtrykk er så på vei, så det blir endel nedbør tirsdagen, ifølge meteorologen.

Selv om vinden hadde løyet noe i går, var sørvesten var likevel frisk – og kald. Kombinert med sju grader i lufta, var det lite sommerlig over gatelivet i Hammerfest søndag rundt lunsjtider. Lokalbefolkningen holdt seg mest innendørs, mens turistene som valgte å gå i land fra hurtigruta trakk på seg vindjakker, luer og skjerf før de ruslet en liten hutrende tur i gatene.

Men det er lov å håpe, også for folk i Nord-Norge:

- Høytrykket kan legge seg over Nord-Norge rundt torsdagen. Da ser det ut til at det kan bli fint vær. Det er ikke så sikkert, men det er lov å håpe, sier Skattør.

MENNESKE-BERG: Sørenga i Oslo var full av sommerklare innbyggere i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MENNESKE-BERG: Sørenga i Oslo var full av sommerklare innbyggere i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media