Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Super-sprøyta som kan redde liv

Sprøyta som ødelegger seg selv etter bruk, er klar for det norske markedet. Satt på spissen kan den redde liv i stort monn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye sprøyta vil hindre smitte av for eksempel hiv og hepatitt B, reklamerer opphavsmann Christian Sandsdalen.

Den pensjonerte legen er mest kjent for å ha blitt dømt for barmhjertighetsdrap i Høyesterett.

Sandsdalen fikk ideen om den selvdestruerende sprøyta for 15 år siden, og er på ingen måte fornøyd med engangssprøytene som brukes i Norge i dag.

- De såkalte engangssprøytene har et misvisende navn. Samme sprøyte kan brukes gang på gang, og det skjer. Sikkerhetssprøyta, derimot, er det umulig å bruke på ny, sier Sandsdalen.

Dette er fordi nåla trekkes inn i sprøyta etter bruk, manuelt eller helautomatisk etter rundt to minutter. Dermed øker sikkerheten for helsepersonell og sprøytebrukere som narkomane, da smittefaren som følge av infiserte nåler reduseres.

Prøves ut

Nå undersøkes den nye sprøyta av Ullevål sykehus og Regionsykehuset i Trondheim. Overlege Bjørg Marit Andersen ved avdeling for sykdomsforebygging ved Ullevål sykehus er positivt innstilt.

- Vi prøver ut nyvinningen med stor interesse. Norsk helsepersonell får en god del stikkskader i løpet av et år - særlig alvorlig er risikoen for blodsmitte, sier Andersen.

Hun opplyser at stikkskader lett kan forekomme når helsepersonellet har det travelt.

Anerkjent i USA

Det er for tidlig å si om sprøyta passerer nåløyet ved Ullevål sykehus og andre helseinstitusjoner.

Prototypen ble utviklet av SINTEF (Stiftelsen for industriell og teknisk forskning) for fire år siden. Deretter ble den teknologiske løsningen bearbeidet av Hydros datterselskap Pronova, i samarbeid med Medsafe og Syringus.

Christian Sandsdalen håper den nye sprøyta vil være i produksjon innen ett års tid, forutsatt at Pronova finner en samarbeidspartner. Så langt har norske helsemyndigheter ignorert oppfinnelsen.

I USA er tilsvarende sikkerhetssprøyter påbudt i en rekke stater.

AUTOMATISK: To minutter etter bruk forsvinner nåla inn i sprøyta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media