Superbakterie med retning Norge

En slemmere utgave av gule stafylokokker nærmer seg Norge. Bakterien heter GISA og ble først oppdaget i Japan. Norsk helsevesen forbereder seg nå på å ta imot den fryktede bakterien, som trives svært godt i sykehusmiljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall bakterieinfeksjoner forårsaket av multiresistente gule stafylokokker (MRSA) er på vei ned for første gang siden 1996, skriver Dagsavisen. Men nå går Statens institutt for folkehelse ut med en advarsel mot den nye, skumle varianten Glucopeptide Intermediary Staphylococcus Aureus (GISA).

Svært motstandsdyktig

Bakterien er motstandsdyktig mot nesten all antibiotika, og kan forårsake svært alvorlig sykdom, opplyser overlege og bakteriolog Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa til avisen. GISA smitter både via hudkontakt og dråper, og blodforgiftning og byller er slett ikke uvanlige følger av smitte. Bakterien trives godt på sykehus hvor håndhygienen er dårlig og pasientene ligger tett. Korridorpasienter følgelig en yndet målgruppe.

Gedigent problem

GISA ble først oppdaget i Japan, så i USA, og har siden vandret rundt i verden, stadig nærmere Norge. Bakterien ble nylig oppdaget i Skottland, og Hasseltvedt gruer for dagen bakterien slår seg til her i landet. - Av fjorårets 88 tilfeller med MRSA-infeksjoner, fikk bare én person blodforgiftning. Det er rene idyllen sammenliknet med situasjonen i land hvor GÌSA-bakterien herjer, sier han til avisen. - Den dagen GISA dukker opp i Norge, har vi et gedigent problem.

Godt rustet

Hasseltvedt mener imidlertid landets helsevesen er godt rustet til å bekjempe bakterien, og utelukker ikke at den allerede kan ha sneket seg inn over landegrensene.