«Supercelle» herjer over Norge

Et ekstremt kraftig tordenvær - en såkalt «supercelle» siger inn over Østlandet.

KRAFTIGE TORDENBYGER: En «supercelle», som bringer med seg lyn, torden, kraftig vind og store nedbørsmengder sveiper inn over østlandet i løpet av kvelden og natten. Uværet har allerede ført til ødeleggelser i Vest-Sverige og i Østfold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KRAFTIGE TORDENBYGER: En «supercelle», som bringer med seg lyn, torden, kraftig vind og store nedbørsmengder sveiper inn over østlandet i løpet av kvelden og natten. Uværet har allerede ført til ødeleggelser i Vest-Sverige og i Østfold. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet har dannet seg i en front mellom varme og kalde luftmasser. Uværet er nå på vei nordover fra Østfold, og inn over Akershus og Hedmark. med kraftige tordenbyger, vind og store nedbørsmengder.

Uværet har ligget over vest-Sverige i ettermiddag, der det blant annet har ført til oversvømmelser og bygningskollapser.

Følg uværets ferd nordover her!

4000 lynnedslag Uværet har beveget seg inn over Østfold i løpet av ettermiddagen. Fylket ble rammet av 4000 lynnedslag i løpet av gårsdagen. I dag har uværet fortsatt, noe som har ført til strømbrudd og trafikkaos, melder Fredrikstad Blad. Både trær og bygninger har blåst ned.

Uværet beveger seg nordover. Foreløpig er det usikkert i hvilken grad hovedstadsområdet vil bli rammet i kveld.

- Det kan gå rett øst for Oslo, men det er vanskelig å si. Her vil det være store lokale forskjeller, sier Stenmark.

På Romerike har nedbørsmengdene allerede ført til problemer: 110-sentralen på Romerike meldte klokken 18:30 at det er «Oversvømmelse i Lillestrøm, Gjelder hele området. Brannvesenet har ikke kapasitet til å ta unna.»

Kongsvinger-traktene har også fått føle uværets herjinger. Det er strømbrudd flere steder, og trær som er blåst ned blokkerer mange av veiene i distriktet, melder Glåmdalen.

Østlendingen melder at uværet har ført til at E6 er stengt i nordgående retning ved Bergshøgda.

Nordover Meteorologisk institutt har utstedt et OBS-varsel der det varsles om kraftige tordenbyger flere steder i landet.

Også i Trøndelag og Ofoten og Troms er det kraftige tordenbyger og ventet store nedbørsmengder.

For Østlandets del vil det bli roligere være allerede fra i morgen.

- Kaldfronten beveger seg nordvestover, og i bakkant av den blir det mindre bygeaktivitet. Nord på østlandet blir det byger også i morgen, men sør på østlandet vil man få sol og lettere vær allerede i morgen, sier Stenmark.

Send oss dine uværsbilder i tipsboksen under!

STENGT: Flere trær har blåst over veier på Østlandet. Her fra E6 i Brummundal. E6 er stengt i Nordgående løp ved Bergshøgda. Foto: Ola Flyum
STENGT: Flere trær har blåst over veier på Østlandet. Her fra E6 i Brummundal. E6 er stengt i Nordgående løp ved Bergshøgda. Foto: Ola Flyum Vis mer